Уставни суд БиХ надлежан једино када доноси одлуке на штету Српске

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да је Уставни суд БиХ надлежан једино у предметима када доноси одлуке на штету Српске јер се не бави правом, него политичком проценом.

 

Реагујући на одлуку Уставног суда БиХ према којој ова институција није надлежна у вези са Правилником о условима за издавање лиценце и квалификационе картице возача, Стевандић је рекао да је из одлуке видљива пристрасност и необјективност.

„Уставни суд БиХ се понаша политички. Док год постоји подела у српском народу и међу његовим представницима у парламенту БиХ, Уставни суд БиХ ће доносити одлуке на нашу штету јер се не води правом, него политичком проценом“, сматра Стевандић.

Уставни суд БиХ данас је на пленарној сједници одбацио као недопуштен захтјев групе посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности и законитости Правилника о условима за издавање лиценце и квалификационе картице возача због ненадлежности Уставног суда БиХ.

Подносилац захтева сматрао је да се овим правилником изашло из поделе надлежности између ентитета и БиХ, те да је надлежно министарство његовим доношењем изашло изван закона који му даје овлаштење да донесе такав правилник, а реч је о закону о међународном и међуентитетском друмском превозу.

 

 

РТРС