Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да ће на данашњем састанку пренети члановима Комитета за међународне послове Дома лордова Парламента велике Британије да је у БиХ било тероризма и да има проблема са радикализмом, као и да ће их упознати са проблемима повратка држављана БиХ са страних ратишта.

«Упознаћу их са правим стањем и шта намеравамо да радимо у наредном периоду. Говорићу о проблему тероризма, о радикализму и свему што се може везати за тероризам у БиХ. Рећи ћу да већ трећу годину отворено и транспарентно говорим да сви гађани у БиХ и ван ње знају шта је проблем радикализма, екстремизма и тероризма. Ништа годинама не скривамо у вези с тим проблемом управо да бисмо се фокусирали на његово решавање», истакао је Мектић.

Он је рекао новинарима у Сарајеву прије почетка сусрета са члановима Комитета да ће их упознати о намерама у БиХ да се спроведе нека врста интерне реформе када је реч о укупном спровођењу стратегије у борби против тероризма и посебно превенције тероризма.

Мектић је додао и да ће се фокусирати на последњу расправу која је вођена у Парламенту Велике Британије о БиХ и квалификацијама које су даване за БиХ.

«Нећу се сагласити са неким квалификацијама које су даване и порукама које су послате из окружења БиХ, поготово о броју радикализованих лица зато што ми у БиХ нисмо до краја завршили модел рефералног механизма како бисмо у потпуности знали са којим претањама се суочавамо. Друге земље у окружењу не раде на том механизму на основу којег бисмо могли да дођемо до коначног броја радикализованих лица», нагласио је Мектић.

 

Он је најавио да ће на састанку говорити и о борби против организованог криминала, са посебним нагласком на проблем корупције.

«Рећи ћу да је корупција у БиХ највећа рак рана друштва, да је она претња у свим друштвеним сегментима и да немамо борбе против корупције», навео је Мектић.

Према његовим речима, посебно ће говорити о неефикасности правосудног система у БиХ зато што Велика Британија већ годинама издваја знатна средства као подршку развоју правосудног система у БиХ.

«Рећи ћу им да, за сада, начин на који дају ту подршку нема резултата и да се треба испитати квалитет и квантитет који смо добили од развоја оваквог правосудног система. Рећи ћу шта су слабости тог правосудног система, прије свега мислим на Високи судски и тужилачки савет БиХ и на проблеме у вези са именовањем носилаца јавних функција, да уопште не постоје критеријуми који ће гарантовати избор квалитетних и професионалних носилаца правосудних функција», појаснио је Мектић.

Он је навео да ће саговорнике замолити да новац који улажу као подршку развоју правосудног система у БиХ усмјере на другачији начин и да се стално прате резултати такве подршке.

Најављено је да ће састанку присуствовати и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић, директор Обавештајно-безбедносне агенције Осман Мехмедагић и помоћник директора Граничне полиције БиХ Слободан Крстић.

 

 

РТРС

 

Тагови: ; ;