Пољски туриста који је у августу изазвао пожар у шуми код Бара, у Црној Гори, упутио је апел пољском председнику Анџеју Дуди да му помогне да изађе из «нељудских услова» црногорског затвора у којем «ћелију дели са убицом, силоватељем и шверцером избеглица».

Пољски туриста тврди да је невин и додаје да је ватру запалио на изричит захтев црногорских спасилаца да би сигнализирао где је.

«Од жртве која спасава властити живот, постао сам криминалац, терориста, пироман. Отргнут од своје земље, породице, блиских и цркве. Затворен. Осуђен без пресуде. Адвокат који ми је додељен, посетио ме је само једном првог дана у Подгорици», написао је Давид Шидло пољском председнику, јављају пољски медији.

Шидло, извиђач који је у Црну Гору дошао на камповање извиђача Пољске католичке цркве, у писму председнику Дуди наглашава да се, када се изгубио, опирао да паљењем ватре сигнализира ватрогасцима и спасиоцима који су за њим трагали где је, свестан да и једна варница може да изазове велики пожар.

«Направио сам од камења мало огњиште и запалио ватрицу да крене дим. Нико га није приметио. Знао сам да не смем да запалим већу ватру јер ће се брзо пренети на грмље и траву. Спасилачка група је категорично инсистирала да запалим већу ватру. Казали су да и ако крене пожар, биће безбедно јер ће пламен кренути горе уз падину. Тако се и десило, у секунди је ватра прешла на околно растиње», описао је пољски туриста.

Пољски извиђач чија се ватрица за спасиоце, претворила у велики пожар крај места Шушња, са штетом процењеном на око три милиона евра, био је уверен, како описује, да је патњама дошао крај када су га приметила два ловца, али је ухапшен.

Прве три ноћи провео је у притвору у Бару, после тога пребачен је у затвор у Подгорици, а шта ће бити даље могло би да буде јасно тек идуће недеље.

«Био бих неизмерно захвалан када бисте могли да учините било шта да убрзате мој повратак кући. У Пољску, породици, на посао. Нисам ни злочинац, ни криминалац, а понели су се према мени тако, на нељудски начин», написао је Шидло пољском председнику.

Породица 27-годишњег Давида Шидла је на интернету почела да прикупља новац за адвокате, око 11.000 евра, јер се плаши да би црногорске власти могле да покушају да га окриве и за друге пожаре који су тада избили.

БЕТА

Тагови: ; ; ;