Проф. Др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, прокоментарисао је за News Front-Србија набавку руских «мигова», реакције из иностранства поводом те испоруке, као и евентуалне претње у региону, укључијући руте на ратишта на Блиском истоку и фоомирање тзв. Косовске војске.

Сматра да је испорука «мигова» од велике користи за српску војску и да је то израз братске помоћи руског народа.

«На срећу, са постојећих четири авиона ових шест авиона, а ја додајем да треба допунити до 16, 18 авиона, Србија ће у дугурочном периоду бити релаксирана и моћи ће успешно и ефикасно да контролише своје небо“, каже наш саговорник.

Рекао је да се нада да ће ово бити почетак дуге сарадње и да ће Србија набавити и ракетне системе средњег и великог домета.

Упитан о евентуалном политичком притиску, рекао је да он пре може да дође из међународних блокова којима Хрватска припада, пре свега ЕУ и НАТО, неголи из саме Хрватске.

„Србија није купила авионе да прети било којој земљи у суседству него да штити своје небо и у складу са својим опредељењем војне неутралности“.

„Србија је деценијама изложена различитим притисцима. И посљедњих година се преко НАТО-а вршио притисак да Србија не врши набавку нових авиона. Верујем да ће се у наредном периоду вршити још већи притисак да се Србија не опреми модернијим и бољим системима противаздушне одбране“.

„Верујем да је ово почетак сарадње и да ће поред ових притисака Србија штитити своје интересе, јер и народ то жели“.

Упитан о најављеној руско-српској сарадњи у војно-обавештајној сфери, рекао је да је она апсолутно природна јер су Србија и Русија неопходне једна другој ради размене информације на овом простору.

„Такође знамо да добар део бораца „Исламске државе“ потиче са овог простора. Русија сигурно са ратишта у Сирији има информације о тим ратницима, да ли су страдали или још бораве на простору Сирије и Блиског истока“, додао је господин Ковач.

О руско-српским вежбама „Барс-2017“ изјавио је да су „природне“.

„Природно је да се са набавком нове технике из Русије повећају и активности око обуке пилота и другог особља које ће руковати техником и сложеним борбеним системама и ратном ваздухопловству“.

О формирању „косовске војске“ каже да то јесте велика претња за Србију.

„То јесте велика претња. Верујем да НАТО није одустао од те активности и да ће у неком моменту активирати то питање“.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;