Чешки председник Милош Земан рекао је да су санкције ЕУ против Русије — међусобно неугодна стратегија.

«Само данас немачки лист Die Welt објавио је чланак који говори о губицима Европске уније од санкција, али за Русију практично нема штете, рекао бих да је то једна међусобно непрофитабилна стратегија», — рекао је он обраћајући се у ПАСЕ.

«Брегзит је типична међусобно непрофитабилна стратегија, исто важи и за санкције (против Руске Федерације)», рекао је председник. «Шта бих ја препоручио уместо санкција — контакте између људи на многим нивоима», — додао је он.

Односи између Русије и Запада погоршали су се због ситуације на Криму и Украјини. У јулу 2014. године Европска унија и Сједињене Државе су са становишта санкција против појединаца и компанија прешла на мере против целог сектора руске економије. Руски председник Владимир Путин, 6. август, 2014 потписао је указ о забрани увоза у Русију одређених врста пољопривредних производа, сировина и прехрамбених производа из земаља које су увеле анти-руске санкције: САД, ЕУ, Канади, Аустралији и Норвешкој. Како се настављају санкције Запада, Русија је такође проширила своје увратне мере. Иако забрана испоруке страних производа важи до краја 2018. године.

Русија је више пута изјавила да није страна у унутрашњем сукобу, не подржава милиције и не шаље трупе у Донбас. Москва је такође више пута изјавила да то није предмет споразума о нормализацији у Донбусу, а контрапродуктивно је да разговара с њом на језику санкција.

РИА Новости

Тагови: ; ; ; ;