Вербални сукоб Мађарске и Украјине: Москва је упозоравала

Кремљ сматра да реакција Мађарске на Закон о образовању на украјинском језику, који је усвојила Врховна рада, показује колико је документ лош.

Вербални сукоб Мађарске и Украјине: Москва је упозоравала

„Било је очигледно да нови закон који је усвојила Врховна рада изазива дубоку забринутост код низа европских држава и реакција Мађарска је конкретна појава која још једном показује да закон није добро промишљен и да није у складу са европским стандардима“, рекао је новинарима портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

Он је рекао да је предлог Мађарске да Брисел још једном размотри Споразум о стабилизацији и придруживању са Украјином ствар ЕУ.

„То је ствар ЕУ, треба се обратити мађарским властима да они то прокоментаришу“, посаветовао је представник Кремља.

Раније је саопштено да је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто јавно одбио позив украјинског министра спољних послова Павела Климкина да две стране организују састанак о Закону о образовању Украјине.

Закон о образовању Врховна рада усвојила је почетком септембра. Према том документу, од 2018. године мења се начин предавања предмета деци припадницима националних мањина, од петог разреда. Од 2020. године настава на језицима националних мањина биће прекинута и у нижим разредима.

 

Спутњик

Коментари: