Адвокат Наталија Весељницка спровела је сопствену истрагу о активностима оснивача фондације Hermitage Capital Вилијема Браудера и дошла до закључка да је био изостављен од плаћања пореза у посебно великом броју и подцртавајући дивиденде плаћене руском буџету.

«Након сукоба са Бровдером, покренула сам личну истрагу о активностима Бровдер-а и његових компанија, имам информације о избегавању компанија Бровдер-а ода плаћањју порезе и умањивању  дивиденди зплаћених у буџет Руске Федерације», рекла је она у Тверском суду у Москви.

У четвртак, суд испитује Веселницку, осумњичену од стране америчких медија за односе са администрацијом Доналда Трампа, о случају неплаћања пореза Бровдера и његовог пословног партнера Ивана Черкасова. Саслушања  се одвијају без оптужених, јер су у иностранству.

Адвокат тврди да је спровео истрагу уз учешће међународне групе адвоката, користећи документе из Русије, Сједињених Држава, Британије и других земаља. «Од 1996. сам направла своју хронологију активности Бровдер-а у Русији», рекла је Веселницка.

Она је рекла суду да је упозната са Бровдером, пошто је заступала интересе привредника Дениса Катсива, против кога је Бровдер покренуо грађанске предмете у америчким и швајцарским судовима. Раније су руски медији тврдили да је кипарска компанија Катсива примала новац украден у случају Магнитски. Предмети које је покренуо Бровдер односио се на конфискацију ових наводно украдених средстава.

 

Веселницка и Трамп

 

Западни медији објавили су раније информације о наводној повезаности Веселницке са администрацијом америчког председника Доналда Трампа.Како се наводи Доналд Трамп млађи се 9.јуна 2016. године срео са Веселницком у присуству зета Доналда Трампа Џареда Кушнера и шефом Трампове предизборне кампање Полом Манафортом.Син шефа државе рекао је да је пристао да ступи у контакт, јер се надао да ће добити информацију о компромисној причи о Хилари Клинтон, који је у то време био кандидат за председника Демократске странке САД и главног ривала његовог оца. Политички противници тренутног власника Беле куће инсистирају да је овај састанак потврда постојања веза између Трамповог изборног штаба и Русије.

Веселницка је оповргла ову верзију наводећи да није имала контакте са руским властима и да није имала компромитујуће податке о Клинтоновој.

 

Случај Бровдера

 

 

Бровдеер се терети да избегава плаћање пореза, организује намерно стечај и покушава да не изврши задужење пореског агента. Овај случај је био одвојен од општег поступка, према којем је Бровдер осуђен у одсуству заједно са адвокатом Капиталног фонда Хермитаге Сергеја Магнитског, који је касније умро у СИЗО-у.

Коначан износ штете Бровдера и Черкасова износи 3,5.милијарди рубљи.

Истрага је послала материјале суду након истраге о случају илегалног откупа акција «Газпрома», заобилазећи забрану таквог пословања страним компанијама. Истрага верује да је Бровдер, купујући акције, покушао да утиче на гасни монопол Русије. Он је незаконито добио улог у «Газпрому» и послао захтев компанији да измени повељу компаније, ревизорску комисију, одбор и директоре. Бродер је такође изнео своју кандидатуру за одбор директора, а кандидатуру Черкасова за ревизорску комисију.

 

 

Тагови: ;