Три сиријске побуњеничке групе, уз посредовање Египта и Русије, договориле примирје

Три сиријске побуњеничке групе потписале су данас, уз посредовање Египта и Русије, споразум о примирју у јужном делу главног града Дамаска, који влада Сирије није потписала, саопштили су данас званичници.

Тим споразумом није прецизирана област на коју се примирје односи, а те три групе контролишу област јужно од Дамаска, која се граничи с областима под контролом екстремиста Исламске државе.

Договор ће омогућити приступ хуманитарним радницима али, за разлику од других сличних споразума, не предвиђа премештање бораца и становништва.

На основу неколико сличних споразума претходних година, десетине хиљада људи пребачене су аутобусима у побуњеничку провинцију Идлиб на северозападу земље. Опозиција је оптуживала за присилна премештања сиријску владу, која је те оптужбе негирала.

Египатска државна агенција МЕНА јавила је да сиријска влада није део споразума постигнутог уз посредовање Русије и Египта. Русија је главни савезник сиријског председника Башара Ал Асада, а Египат има обавештајну и безбедносну сарадњу са сиријском владом од 2013. године.

МЕНА је навела да је споразум потписан у седишту обавештајне службе у Каиру рано јутрос и да је ступио на снагу у подне, као и да се њиме позивају друге опозиционе сиријске групе да се придруже примирју.

Представник побуњеничке групе Армија ислама Мохамед Алуш рекао је да су уз ту групу део споразума и групе Џаиш ал-Абабил и Акнаф Беит ал-Макдис, која је повезана с палестинском организацијом Хамас.

„Становници те области ће остати у својим домовима, а споразум ће укинути опсаду и обуставити ватру“, рекао је Алуш.

 

Коментари: