Према истраживању новинара листа „Сан Дијего јунион трибјун“ у две информационе кампање САД су потрошиле готово 60.000 долара на оглашавање на рускојезичном делу Фејсбука. Велика већина тог буџета отишла је на директно промовисање „Гласа Америке“ који спонзорише Вашингтон.

Амерички обавештајци уверени су да је Кремљ управљао великим бројем лажних страница на Фејсбуку и потрошио 100.000 долара на оглашавање на тој друштвеној мрежи како би утицао на председничке изборе 2016. године. Међутим, како пише „Сан Дијего јунион трибјун“, лов на „лајкове“ одвијао се на обе стране.

„Америчке агенције такође су претвориле Фејсбук у бојно поље за срца и умове Руса“, пише аутор чланка. Лист је сазнао да су током информационих кампања 2010. и 2011. и 2015. и 2016. године за рекламирање на рускојезичном делу америчке савезне агенције потрошиле 59.541 долара, што сведоче извештаји федералних власти.

Стејт Департмент, „Глас Америке“ и Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) за осам година укупно су потрошили 1,6 милиона долара на кампање на друштвеним мрежама у иностранству. Можда се трошкови за рускојезични сегмент чине малим, али стручњаци сматрају да је Русија била међу приоритетним циљевима Вашингтона. Испред ње су биле само Индонезија, Пакистан, Иран и Авганистан.

Аутор чланка тврди да су САД у оквиру те кампање имале различите циљеве: подршку дипломатским иницијативама и оглашавање „Гласа Америке“ и других медија које финансира Вашингтон. Око три хиљаде долара САД су потрошиле на покривање активности Конзулата у Јекатеринбургу, а више од 56.000 долара потрошио је „Глас Америке“, који због свог статуса мора да се развија у дигиталном формату.

Десетине хиљада долара Вашингтон је потрошио на своје активности на Фејсбуку у другим бившим совјетским земљама: Јерменији, Узбекистану и Грузији. Стручњаци сматрају да су те инвестиције биле оправдане, јер су углавном промовисале америчке медије, конзуларне службе, хуманитарне програме и тако даље, а нису се мешале у изборе и нису подржавале конкретног кандидата.

И „Глас Америке“ и „Фејсбук“ и Амбасада САД у Русији одбили су да дају коментар на ту тему.

Спутњик

Тагови: ; ;