У Сочију је отворен деветнаести светски фестивал омладине и спорта, који је окупио више од 20.000 учесника из 150 земаља: најуспешније научнике, уметнике, спортисте, студенте, политикологе. Међу њима је и делегација наше земље, која у граду на обали Црног мора, демонстрира међународну солидарност, борбу за мир и правду.

Пре три године, у Сочију су одржане Зимске олимпијске игре, а сада је овај чувени туристички центар домаћин фестивала младих.

Највећа светска омладинска смотра отворена је под куполом хале Бољшој, да промовише пријатељство и мир, и како се очекује, буде нови импулс развоју међународне омладинске сарадње. За симбол фестивала, изабрана је камилица и све је у њеним топлим и веселим бојама.

Наредних седам дана, млади из читавог света ће се дружити, дебатовати о питањима важним за њихову будућност, а ово ће бити и прилика да свака делегација представи стваралачка и научна достигнућа своје земље. Српску делегацију, чини више од 200 младих, из свих крајева земље.

«Наша делегација је састављена од најбољих младих људи из Србије, добрих студената, свршених академаца, има ту и стручњака из различитих области, као и уметника, певача, народне музике, етно музике и тако даље, тако да мислим да је то један фин начин да представимо нашу културу овде у Русији», поручује Предраг Прокопић, шеф српске делегације младих.

Светски фестивал омладине и студената има традицију дугу 69 година. Организатор фестивала је Светска федерација демократске омладине, одржава се сваке три до четири године, а овај у Сочију, биће трећи, одржан у Русији.

Тагови: ;