Економије региона су појединачно слабе и рањиве и зато треба да се фокусирају на оно што их уједињује, изјавио је председник Македоније Ђорђе Иванов на Самиту 100 бизнис лидера у Скопљу, наводећи да повезаност треба да буде највећи приоритет.

Иванов је указао на три велика изазова са којима се економије региона суочавају, мала тржишта за велике фирме, одлив стручног кадра и застарели начин функционисања компанија.

«Као државе успели смо да затворимо мигрантски коридор, али још нисмо успели да спречимо миграцију наших младих људи. Они имају једну заједничку ствар – желе да стигну до развијених центара, да би развили своје идеје. Наши региони се празне, одлазе они који својим образовањем стварају вредности, цене тога плаћају и државе и компаније», упозорио је Иванов.

Када је реч о застарелом начину фунцкионисања компанија, Иванов указује да оне због тога не могу да се такмиче на глобалним тржиштима и да буду конкурентне, а решење види у дигитализацији.

Такође, истакао је и да је за превазилажење препрека потребна политичка повезаност са ЕУ и НАТО-ом.

«Неопходно је да ЕУ почне преговоре са Македонијом што пре. Сваким затвореним поглављем, Македонија се прближава жељеним европским стандардима. Желимо да будемо на ЕУ тржишту», рекао је Иванов и додао да та земља жели да буде део ЕУ где постоји слободан проток људи, робе и капитала.

Како је рекао, очекује од ЕУ да Македонију стави на мапу великих инфраструктурних пројеката.

Додао је да би Самит 100 требало увезати са процесом Брдо-Бриони јер су суштински јако повезани, истичући да самит бизнис лидера који се данас одржава у Скопљу представља суочавање са реланошћу држава региона и место на коме се чује глас привредника.

Говорећи о технолошкој револуцији, Иванов је истакао да је потребна дигитлана трансформација политике, универзитета и економије, а та трансформација ће, додаје, омогућити да се државе претворе у «стратап» нацију која ће бити спремна за иновације.

«Наше државе су мали играчи у великој игри, економије су само кап у мору глобалне економије, али имамо једну велику предност да стојимо на раменима економских џинова, зато некад можемо да видимо даље од већих, имамо могућност да будемо флексибилинији према предстојећим променама, да се повезујемо и наступамо на трећим тржиштима», рекао је Иванов.

Председник Македоније је поручио учесницима Самита да се повезују, дигитализују и прилагоде новим генерацијама, јер од њих зависи успех региона.

 

Танјуг

Тагови: ; ;