Шеф Социјалдемократске партије Аустрије у Швехату Давид Штокингер, оценио је да се мора обуставити фашистичко обележавање у Блајбургу.

Штокингер је, у саопштењу достављеном Танјугу, истакао да подржава иницијативу посланице СПО-a у аустријском парламенту Катарине Кухаровиц с тим у вези.

«Као социјалиста и Аустријанац за мене је неподношљиво да из године у годину посматрам на аустријској територији неофашистичке усташке кругове. Друга Република је основана као резултат и поука тамног доба Hитлеровог фашизма, као демократска и независна република на антифашистичким основама. Ту традицију треба наставити и забранити свака фашистичка и нацистичка деловања», затражио је Штокингер.

Он је указао да сваке године представници ретроградних снага и удружења ветерана долазe у Блајбург, и присећају се своје фашистичке усташке владе и НДХ, а све под велом наводног сећања на жртве рата.

Штокингер је истакао да је довољно лоше што у данашњој Хрватској усташка традиција постаје све популарнија, и додао да се она засигурно неће пренети у Аустрију.

«То је отворени напад на све Србе у дијаспори, Србију, све демократски и антифашистички опредељене људе у заједници са простора бивше Југославије, као и посебно на све Аустријанце и суверену демократску републику», поручио је он.

Штокингер је подсетио да је под шаховницом НДХ, уз подршку Хитлера, више стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја убијено у концентрационом логору Јасеновац, а хиљаде је насилно натерано на католичанство.

Позвао је и на протесте идуће године.

«Иницијатива посланице Кухаровиц, са упитом министру унутрашњих послова, значајна је како би се појаснила правна ситуација око закона о забрани обележја. Биће занимљиво како ће се изјаснити друге странке. Поред тога би било потребно да се идуће године предузме снажан знак протеста у Блајбургу», поручио је он.

Посланица СПО-а Кухаровиц упутила је министру унутрашњих послова упит поводом фашистичких симбола који су ношени на комеморацији у Блајбургу, односно да ли они потпадају под закон о забрани симбола Трећег рајха.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;