Нафтали Бенет, израелски министар образовања и вођа десничарске партије Јеврејски дом, упозорио је на потенцијални хаос који би могао да настане у Либану ако Израел још једном буде «увучен» у рат против шиитског Хезболаха.

Обраћајући се скупу хришћанских новинара у Јерусалиму, Бенет је рекао да ће се Либан сматрати одговорним за сваку акцију против Израела од стране Хезболаха, јер је дао легитимитет тој проиранској екстремистичкој организацији.

«Ако Либан има Хезболах као део своје владе и он поседује хиљаде и хиљаде ракета у својим домовима, онда је Либан у игри, његова инфраструктура, међународни аеродром, владине зграде — све је у игри. Јер ако ви не желите да се то деси не мора да се деси. Само рапустите ту ствар која се зове Хезболах», рекао је Бенет, пренели су израелски медији.

Министар је подсетио да су током рата против Хезболаха у лето 2006. године САД послале поруку да се Израел бори против те организације, али да не дира Либан, најавивши да се у случају још једног рата Израел неће придржавати тог захтева.

«Оно што ја тражим је да и разумете да је Хезболах једнако Либан и немојте тражити од нас да радимо немогуће, пинцетом вадимо терористе из наводно дивне земље која воли мир», рекао је Бенет, вођа десничарске партије Јеврејски дом (Бајт хајехуди), кључног партнера у владајућој коалицији израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Иако се Израел нада да ће избећи нови талас насиља на својој северној граници «није лудост мислити да ћемо можда имати трећи либански рат«, рекао је Бенет.

Израелски министар одбране Авигдор Либерман је такође недавно упозорио, мада мање отворено, да Либан неће бити поштеђен ако Хезболах, који се у грађанском рату у Сирији бори на страни снага сиријског председника Башара Асада, нападне Израел.

Бенет је говорио пред више од 100 новинара из 35 земаља који су дошли на први Хришћански медијски самит у Јерусалиму ове недеље.

Организатор четвородневног скупа је владин биро за штампу.

Многи учесници повезани су с произраелским евангелистичким покретом.

Други либански рат трајао је 34 дана и у њему је погинуло око 1.200 људи у Либану, махом цивила, док је на израелској страни је убијено 165 људи, највише војника.

У том једномесечном рату причињена је велика штета инфраструктури у Либану.

БЕТА

Тагови: ; ; ;