„Нападнута“ још два члана дипломатског особља САД на Куби

Потврђено је да су још два члана америчког дипломатског особља била „на мети“ невидљивих напада на Куби, саопштиле су Сједињене Америчке Државе.

"Нападнута" још два члана дипломатског особља САД на Куби

Тиме је укупан број нападнутих чланова дипломатског особља САД у Хавани порастао на 24, што наговештава да је нападнута приближно половина представника америчке владе на Куби, наводи АП.

Портпаролка Стеј департмента Хедер Науерт рекла је да додатни број нападнутих „не значи да је дошло до нових напада“.

„Процене су засноване на медицинским прегледима особља које је било угрожено инцидентима раније ове године“, навела је Науерт.

Према њеним речима, и даље се верује да је најновији напад изведен крајем августа.

Неименовани амерички званичник раније је рекао за АП да се напад догодио 21. августа.

САД су имале око 50 запослених у амбасади у Хавани све до почетка овог месеца када је, као одговор на наводне нападе, Стејт департмент повукао око 60 одсто особља.

Међу нападнутима су и супруге чланова америчког дипломатског особља, као и више привремено ангажованих који су на смену радили на Куби, наводи америчка агенција.

САД су у августу утврдиле да су запослени у њиховој амбасади у Хавани и њихове породице угрожени необјашњивим, мистериозним инцидентима штетним по здравље.

Америчка администрација је касније саопштила да је установила да је реч о „специфичним нападима“, али истражитељи још нису идентификовали оружје нити кривца, док Куба категорично пориче да ишта зна о тим нападима.

 

Коментари: