Директор Централне обавештајне агенција Мајкл Помпео сматра да су екстремисти Исламске државе способни да организују и изведу напад на САД, чак и пошто су протерани из Раке, коју су прогласили својом престоницом.

Мајкл Помпео је навео и могућност да екстремисти оборе авион.

«Исламска држава је и даље способна да изведе операцију споља. Али у том смислу не бих говорио у једнини. Ал Каида на Арабијском полустрву дуже време има те намере, укључујући и обарање авиона који лети за западну земљу. Засигурно међу тим земљама су и САД», рекао је Помпео, пренео је АП.

И вршилац дужности министра САД за унутрашњу безбедност Елејн Ђук је недавно упозорила да екстремисти Исламске државе и друге терористичке групе планирају нови велики терористички напад попут оног који се догодио 11. септембра 2001.

Елен Ђук је у америчкој амбасади у Лондону истакла да су џихадисти користили нападе ножевима и комбијима како би своје чланове држали посвећенима, као и да планирају још једну «велику експлозију» сличну оној ужасној из септембра 2001, пренео је Дејли мејл.

Она је, позивајући се на податке обавештајних служби, рекла да екстремисти планирају да оборе авионе и тако изазову огроман број цивилних жртава.

Терористи Ал Каиде 11. септембра 2001. године отели су четири путничка авиона и њима извели самоубилачке нападе на Светски трговински центар у Њујорку и на Пентагон у Вашингтону.

Четврти авион срушио се на пољу у Шенксвилу, у Пенсилванији, а у тим нападима је погинуло скоро 3.000 људи.

Танјуг

Тагови: ; ; ;