Бившем припаднику ЈСО 11 година затвора због покушаја убиства Украјинца

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на 11 година затвора некадашњег припадника Јединице за специјалне операције Рајка Пантелинца званог Панчо као организатора криминалне групе која је покушала да убије украјинског бизнисмена Дмитрија Логинова на Кипру 2011. године као и због извршења других кривичних дела.

 

Сарадници некадашњег припадника ЈСО правоанжно су осуђени на казне од једне до осам година затвора, објављено је на сајту Апелационог суда.

Том одлуком Пантелинцу је за шест месеци смањена јединствена казна на коју је осуђен због удруживања ради вршења кривичних дела, тешког убиства у покушају и недозвољеног држања и ношења оружја.

Рашку Мијаиловићу је казна са девет и по година затвора смањена на осам, а Радовану Галетину са 10 на седам и по година затвора.

Перо Ђурић је због удруживања ради вршења кривичних дела осуђен на годину дана затвора, уместо на две колико је добио првостепеном пресудом.

Апелациони суд наводи да су Пантелинац, Мијаиловић и Галетин осуђени јер су од 1. априла до 31. маја 2011. године, у Србије и на Кипру, поступајући као организована криминална група, заједно са Живојином Тајковим, који је у међувремену правоснажно осуђен у раздвојеном поступку, покушали да убију Логинова из користољубља.

Медији су писали раније да је договорено да Украјинац буде убијен тако што ће бити активирана експлозивна направа, сакривена у једној торби замаскираној у зиду, у тренутку када буде пролазио поред зида.

Међутим, Логинов је преживео, али је остао инвалид, због чега група није добила обећану награду.

Овом одлуком такође је потврђена ослобађајућа пресуда за Јовицу Радисављевића, Душана Обреновића и Младена Ђукића.

 

 

РТС

Коментари: