Петомесечна борба против присталица Исламске државе (ИС) на југу Филипина, у којој је погинуло више од 1.000 људи, окончана је, саопштио је данас филипински министар одбране Делфин Лорензана

Петомесечна борба против присталица Исламске државе (ИС) на југу Филипина, у којој је погинуло више од 1.000 људи, окончана је, саопштио је данас филипински министар одбране Делфин Лорензана.

«Сада објављујемо крај свих борбених операција у Маравију», рекао је новинарима филипински министар на маргинама састанка повећеног регионалној безбедности у Кларку, на северу Филипина, преноси АФП.

Он је навео да у Маравију више нема ектремиста, који потичу из групе Мауте, а који су пружали отпор после интензивне завршне битке у којој је погинуло 42 људи.

«То је била последња група бораца из групе Мауте. Ухваћени су у једној згради и, после размене ватре, ликвидирани су», рекао је Лоренза, додавши да су сви ти борци били терористи, а да су спасени сви таоци које су они држали.

Стотине наоружаних људи, који су се заклели на верност Исламској држави, ушли су 23. маја у Марави, исламску престоницу претежно католичких Филипина, а потом су преузели делове града користећи цивиле као људске штитове, подсећа француска агенција.

Председник Филипина Родриго Дутерте и безбедносни аналитичари упозорили су да екстремисти покушавају да у Маравију успоставе калифат за регион југоисточне Азије.

Током војне операције, спроведене уз подршку САД с циљем елиминисања екстремиста из те области, убијено је више од 1.000 људи, док је 400.000 становника расељено, а велики делови Маравија су руинирани.

Дутерте је прошлог уторка допутовао у Марави и прогласио тај град «ослобођеним», убрзо након што је лидер ИС за југоисточну Азију, филипински екстремиста познат као Иснилон Хапилон, тамо убијен, али су настављене борбе покренуле питање да ли је град заиста ослобођен.

Амерички министар одбране Џејмс Матис честитао је данас Филипинима успех у Маравију.

Борба за ослобођење Маравија од екстремиста ИС обележила је највећу безбедносну кризу у тој земљи после више година, наводи Ројтерс.

Новости

Тагови: ; ;