Споразум с Русијом о уранијуму под лупом Конгреса САД

Комитет за надзор Представничког дома америчког Конгреса почео је истрагу о споразуму постигнутом у време бившег председника Барака Обаме, а према којем је једна компанија коју подржава Русија купила фирму која има руднике уранијума у САД. То је за Фокс њуз рекао републикански члан Доњег дома Рон Десантис, а реч је о питању како је петина залиха америчког уранијума у рукама завршила – у рукама Русије.

Спорни споразум постигнут је у периоду када је Хилари Клинтон била државна секретарка, а неки инвеститори у компанији коју подржава Русија, под називом „Уранијум 1“, били су повезани са бившим председником Билом Клинтоном, а били су и донатори Фондације Клинтон, наводи америчка телевизија.

„Разговарао сам са особом која поседује те поверљиве информације и која је помогла ФБИ-ју да разоткрије ову корупционашку шему“, рекао је Десантис, иначе члан Комитета за надзор, наводећи да је могућ и кривични поступак.

Уговор се тиче компаније „Уранијум 1“ која поседује 20 одсто залиха уранијума у САД, а која је прешла под контролу руске корпорације „Росатом“, наводи Спутњик.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је прошле недеље да медији нису адекватно извештавали о продаји америчких рудника уранијума компанији коју подржава Русија.

И током предизборне кампање 2016. Трамп је често говорио о контроверзном споразуму о уранијуму, који се користи у нуклеарним реакторима, а на то питање се често враћа на скуповима и сада када је председник.

Трамп истиче да се „права прича о Русији“ не односи на наводе о мешању у председничке изборе 2016, већ на питање како је Русија стекла контролу над 20 одсто америчких рудника уранијума, примећује Фокс њуз.

Иначе, „Росатом“, односно његова ћерка-фирма АРМЗ постепено је куповала акције канадске фирме „Уранијум 1“ од 2009. до 2013. године и дошла у посед рудника који се простиру од централне Азије до америчког запада, наводи Спутњик.

Захваљујући тој трансакцији, „Росатом“ је постао један од највећих произвођача уранијума на свету. Компанија је добила руднике у Казахстану који су најпрофитабилнији на свету, а у САД поседује контролни пакет највећих рудника урана.

„Уранијум 1“ поседује предузећа у Вајомингу, Тексасу и Јути, и налази се на четвртом месту по колицини производње уранијума у свету.

Новости

Коментари: