Решење кипарског проблема не смеју наметнути друге државе, већ је на Кипранима да то сами постигну, рекао је данас председник Русије Владимир Путин после разговора са кипарским председником Никосом Анастазијадесом.

«Потврдили смо председнику (Анастазјиадесу) да је став Русије да се постигне свеобухватан и фер договор на Кипру, на основу имплементације резолуција Савета безбедности Уједињених нација и договора свих забринутих страна. Верујемо да је потребно да коначну одлуку донесу Кипрани, без спољашњег мешања или диктирањем готових формула», рекао је Путин, преноси ТАСС.

Анастазијадес се захвалио Путину за принципијелан став.

«Ми кажемо да смо спремни за дијалог о унутрашнијм аспектима проблема. Што се тиче међународног аспекта проблема, требало би да кажем да морају да следе темељне припреме за праве састанке у које ће бити укључени и генерални секретар УН и све нације Савета безбедности УН», рекао је Анастазијадес.

Кипар је од турске инвазије 1974. године подељен на грчку и турску страну. Турски део острва самопрогласио је државу, коју једино признаје званична Анкара.

Новости

Тагови: ; ; ; ;