Након што су двојица републиканских сенатора оштро критиковала америчког председника Доналда Трампа и саопштила да се повлаче, он им је одговорио на Твитеру да је разлог њиховог повлачења “веома једноставан — немају шансе да поново буду изабрани”

Сенатор из Аризоне Џеф Флејк је последњи међу републиканцима који се супротставио Трамповој администрацији. Попут колеге из Тенесија, Боба Коркера, Флејк је рекао да се неће кандидовати за реизбор 2018., због тога што се не слаже са правцем у којем иде његова странка, преноси Глас Америке.

Флејк је у јучерашњем говору истакао да жали због онога што је “постало нормално” у америчкој политици и да је време да се томе супротстави.

Он је казао да је по њему дубоко погрешно ћутање док се норме и вредности, које су држале Америку јаком, поткопавају, док се савезништва и договори који су осигуравали стабилност целог света угрожавају.

«Ћутање и нечињење поводом тако нестабилног понашања је, по мени, дубоко погрешно И још није виђено у историји” истакао је Флејк.

Пре Флејка и републикански сенатор из Тенесија Боб Коркер поручио је да је од Трампа очекивао да се издигне изнад ситуације и да “води нацију уместо што је дели”.

Он је у одговору на новинарско питање рекао и да не мисли да је председник Трамп добар узор деци.

“Констатно изношење неистина, личне прозивке и понижавање нације — мислим да ће по томе Трамп остати упамћен”, додао је Коркер.

Бела кућа је брзо одговорила на ове критике, а портпаролка је бранила Трампа и рекла да двојица сенатора у својим државама нису имала довољну подршку за реизбор.

“Овог председника историја ће памтити по томе што је допринео поразу Исламске државе и оснажио економију која деценијама није била на том нивоу. Откад је изабран, отворено је миллион и 700.000 радних места, а незапосленост је најнижа у протеклих 16 година. То су ствари које људе заиста интересују, а не неки минорни коментари сенатора Коркера и Флејка”, рекла је портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сандерс.

Водећи републиканци у Сенату жале због Флејковог одласка. Лидер већине у Сенату Мич Меконел похвалио га је због “високе принципијелности коју је донео са собом”.

“Из моје перспективе, сенатор из Аризоне је сјајан тимски играч који се увек труди да дође до конструктивног решења било ког проблема”, навео је он.

Сентор из Аризоне Џон Мекејн, који се такође сукобљавао са Трампом, Флејка је оценио као “часног цовека са интегритетом, пристојног и посвећеног”.

Неколико републиканаца из Представничког дома Конгреса је најавило да се неће поново кандидовати на изборима 2018. године.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;