Министар одбране Предраг Бошковић на удару је критика након одлуке да, без јасних критеријума, отпусти или пензионише 22 официра и подофицира, а неки попут генерала Благоја Граховца оцењују чак да министар спроводи националну, али и партијску дискриминацију у војсци.

Граховац отворено тврди да министар Бошковић тјера Србе из Војске Црне Горе.

„Војне јединице су претворили у партијске ћелије ДПС-а, а увидом у националну структуру отпуштених војника може се видјети какву етничку дискриминацију министар спроводи. Министру су законом дали надлежност да отпушта војнике под тобоже повољним условима, а да они нису уређени другим законима који регулишу права из пензијске и социјалне области. Сигуран сам да ћемо ускоро бити свједоци отпуста војника по овом основу и то оних за које ДПС процјењује да или нису њихови гласачи или да су српске националности“, казао је Граховац.

Контроверзе по том питању изазвале су и недавне изјаве министра Бошковића да је одлука о отпуштањима војника донесена у кооперацији са Војно-обавјештајним одјељењем Војске Црне Горе, након чега је Директорат за људске ресурсе саопштио да отпуштени војници „не заслужују да буду дио одбрамбеног система Црне Горе“.

С тим у вези, за многе је спорно дјеловање Војно-обавјештајног одјељења које се у овом случају превасходно „бавило“ сопственом војском, а не потенцијалним спољним пријетњама.

Читава ситуација довела је до повишеног степена неповјерења у редовима Војске Црне Горе, о чему свједочи и актуелни сукоб између министра одбране и Синдиката Војске. Кључни повод за сукоб било је љетошње изгласавање новог Закона о војсци, који министру одбране даје надлежности за које се многи слажу да су без преседана.

Тако је на пример новим законом у Члану 38. прописано да је министар тај који доноси одлуку о употреби Војске Црне Горе, док је предсједнику државе фактички одузето уставно право да њоме управља и командује, што је такође случај без преседана.

Предсједник Синдиката Војске, потпуковник Ненад Чобељић за Спутњик каже да је Синдикат Војске био први који је указао на све текуће проблеме поводом новог закона, због чега је, тврди он, министар Бошковић са њима и прекинуо социјални дијалог.

„Ја сам то указао документовано и скупштинским одборима и предсједнику државе, кроз амандмане и кроз указивање на проблеме које носи тај закон. Закон је прилагођен тако да је практично сада министар одбране врховни командант који може да користи Војску како он хоће, без ограничења, и има могућност да склања људе са дужности без икаквог објашњења“, каже Чобељић.

Коментаришући оптужбе дијела јавности да је министар одбране отпуштањем 22 војника потенцијално извршио дискриминацију по националној основи, потпуковник Чобељић каже да није у могућности да потврди такве оцјене, али да нема дилему да се ради о дискриминацији.

„Моје лично увјерење је да је у питању више облика дискриминације. Врло је могуће да су у питању и национална и политичка дискриминација, а можда и још нека. Ја то не могу да потврдим без државних органа који то треба да утврде, и због тога ми организујемо протесте и организоваћемо их још. Дискриминација је сигурно у питању, ја вјерујем и више њих, и увијек је важно да се то испита“, каже наш саговорник.

Према виђењу потпуковника Чобељића, главни проблем није само тај што је отпуштањем војника „министар прекршио закон и направио кривично дјело“, већ је у овом случају много већи проблем што државни органи игноришу министрову намјеру да се обрачуна са синдикатом који има критички став.

Наш саговорник такође тврди да бројна отпуштања и насилно пензионисање припадника Војске Црне Горе само показују да „министар одбране хоће да се ријеши свих оних који критикују рад Министарства“.

„Јасно је да људима као што је министар одбране такве ствари сметају и због тога је овакав његов потез био и очекиван, с обзиром да се ради о таквом типу личности. То указује на неко могуће даље незаконито поступање министра одбране, тако да теме о којима треба разговарати јесу шта је позадина свега овога, који су то нови потези и размишљања министра одбране и шта када постигне циљеве које је себи поставио у смислу прилагођавања војне структуре својим личним потребама. Ја сам, подсјећам, неколико пута упозоравао да народ Црне Горе тога треба да се плаши“, закључује Чобељић.

Аутор: Небојша Поповић
Извор: Спутњик

Тагови: ; ;