Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председником Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Кармелом Ађијусом и том приликом изражена је забринутост Србије за третман и здравље хашких оптуженика, а из тог суда изнете су замерке због неизручења двоје радикала и ангажмана генерала Лазаревића.

Председник Вучић изразио је бригу за третман српских затвореника који у иностранству издржавају затворске казне на основу пресуда Хашког трибунала, као и за здравље притвореника у притворској јединици у Хагу, саопштила је Прес-служба председника.

Како се наводи у саопштењу, «Ађијус је замерио Вучићу што двоје припадника Српске радикалне странке нису изручени Хашком трибуналу и рекао да је за међународну заједницу неприхватљив ангажман генерала Лазаревића на Војној академији».

Ађијус борави у Београду у оквиру завршних посета земљама региона пред затварање овог Суда, а председник Вучић је указао на потребу да се Републици Србији врати документација достављена по захтевима Тужилаштва МКТЈ.

Двојица саговорника разговарали су о наслеђу Хашког трибунала и будућем раду Међународног механизма за кривичне судове, који ће наставити послове суда у Хагу, наводи се у саопштењу.

 

Танјуг

Тагови: ; ;