Европске земље против САД: Супротставити се америчкој доминацији у борбеним авионима

Европске земље треба да појачају напоре на плану заједничког развоја наредне генерације борбених авиона како би избегле прекомерну зависност од америчке технологије, изјавио је директор „Ербасовог“ одељења за одбрану Дирк Хоук.

Европске земље против САД: Супротставити се америчкој доминацији у борбеним авионима

„Европске земље су се до сада упуштале у скупа национална решења или су израдиле сопствена средства националне одбране зависна од САД“, изјавио је Хоук за један немачки недељник специјализован за питања одбране, преноси агенција Франс прес.

За европске земље, како је додао, постаје све неприступачније да се таквим стварима баве самостално, због све већих техничких захтева које војни авиони сада морају да испуне.

„Међутим, куповином америчких војних авиона, попут Ф-35, Европљани ризикују предају контроле над сопственим одбрамбеним способностима“, истиче Хоук.

Ради супротстављања утицају САД, земље попут Француске и Немачке морају да, према његовим речима, брзо израде планове за развој заједничког европског система борбених авиона који ће заменити актуелну флоту.

„Такво партнерство би уштедело новац и уклонило конкуренцију између различитих авиона који су тренутно на тржишту“, закључује Хоук.

 

Танјуг

Коментари: