Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић званичну посету Републици Казахстан започела је сусретом са председником Сената те земље Касимом Жомартом Токајевим.

Маја Гојковић и Токајев су истакли да посета председнице Скупштине Србије Казахстану има изузетан значај као прва посета председника парламента и уједно прва међупарламентарна посета у историји односа две земље и снажно се заложили за развој међупарламентарне сарадње, у складу са пријатељским односима које развијају Србија и Казахстан.

Педседница српског парламента је навела да је политички дијалог Србије и Казахстана у последњих неколико година све интензивнији, а да посланици, као представници грађана, имају посебну обавезу да дају свој допринос у развоју билатералних односа и продубљењу трговинско-економске сарадње.

Гојковић је нагласила да парламенти не би смели да заостају за динамиком развоја сарадње влада и председника две земље и у циљу развоја међупарламентарне сарадње, у складу са узајамно израженим интересом, изнела је предлог да следећи корак буде потписивање меморандума о сарадњи.

Додала је да је важно развијати сарадњу и на нивоима радних тела, посебно одбора за спољне послове, пољопривреду и привреду, као и група пријатељства, напоменувши да је група пријатељства са Казахстаном у Парламенту Србије, са 77 чланова, једна од најбројнијих, што говори о снажној жељи и опредељењу посланика, без озбира на њихове различите програме и усмерења, за сарадњу и унапређење односа са Казахстаном.

На састанку је истакнуто да постоји спремност и потреба за сарадњом и у другим областима, посебно на пољу економије, имајући у виду важне реформе које обе земље спроводе, као и развој инфраструктуре и привлачење инвестиција и учешће у глобалним пројектима какав је «Један појас један пут».

Председник Сената истакао је да су потенцијали сарадње Србије и Казахстана изузетно велики наводећи да је важно да се ради на повећању трговинске размене, а председница Народне скупштина упутила је позив председнику Сената да дођу у узвратну посету Србији, што ће бити прилика за даље продубљивање односа.

Гојковић је имала сусрет и са заменицом председника Мажилиса Казахстана Гулмиром Исимбајевом, која је такође навела да постоји чврста решеност две земље да јачају односе у бројним областима, указујући да нису до краја реализоване могућности сарадње у пољопривреди, транспорту, трговини и туризму.

Истакнут је и значај развоја сарадње у области образовања и културе, а Исимбајева је нагласила да подизања бисте казахстанског песника Жамбила Жабајева у Београду, као и именовање улице у Астани по Николи Тесли представља симбол пријатељства Казахстана и Србије.

Тагови: ; ; ; ; ;