Мајке Сребренице: Споменик Чуркину подигли они који размишљају као „злочинац Ратко Младић и тај Рус“

Откривање споменика у Источном Сарајеву, под надзором власти Републике Српске, преминулом руском дипломати Виталију Чуркину у знак захвалности за руско противљење усвајању Резолуције о осуди геноцида у Савету безбедности УН, изазвао је осуду Удружења мајке Сребренице.

Мајке Сребренице: Споменик Чуркину подигли они који размишљају као "злочинац Ратко Младић и тај Рус"

„Споменик су подигли они који размишљају као и злочинац Ратко Младић, као тај Рус Чуркин који је уложио вето на резолуцију о Сребреници у УН“, изјавила је председница удружења Мајке Сребренице Мунира Субашић, преноси Јутарњи лист.

Како је рекла, одлука власти РС не изненађује, а фотографија покојног руског дипломате у УН, који је гласао против Резолуције о осуди геноцида у Сребреници, „висиће међу 10.000 нишана (надгробних споменика), као злочинац на стубу срама“.

Како се наводи, иницијатори су хтели да спомен-обележје поставе у Сребреници, али су се касније одлучили за Источно Сарајево.

„Тиме се шаље порука да је мир најбитнији. Русија и Чуркин су својим ветом на резолуцију послали поруку да је потребан мир, јер да је донесена резолуција да су Срби геноцидан народ, не би било мира“, изјавио је председник Удружења Источна алтернатива РС-а Војин Павловић.

У понедељак је у Источном Сарајеву откривено спомен-обележје преминулом руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, испред галерије „Кућански“.

Постављање спомен-плоче преминулом руском амбасадору у УН у Источном Новом Сарајеву организовало је Удружење грађана „Источна алтернатива“ уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

 

Танјуг

Коментари: