САД и Русија близу су договора о Сирији и тако ће та земља решити грађански рат када група Исламска држава буде поражена, рекли су данас амерички званичници.

Уколико се постигне споразум могли би да га објаве амерички председник Доналд Трамп и руски председник Владимир Путин после могућег састанка данас у Вијетнаму, рекла су четири америчка званичника.

Различите су најаве о могућем састанку двојице вођа током самита у Данангу, у Вијетнаму, руска страна говори да ће се он одржати и да се око тога договарају док је представница за штампу Беле куће Сара Хакаби Сандерс рекла да званичног сусрета неће бити, мада није искључила могућност незваничног састанка на маргини скупа.

Како наводи агенција АП, САД оклевају да одрже формални састанак двојице вођа уколико немају да објаве неки значајан споразум.

О потенцијалном споразуму САД и Русије говори се у тренутку када је Исламска држава у Сирији близу пораза, а некад је контролисала велике делове Ирака и Сирије.

Борба против Исламске државе више није главни приоритет и фокус се сада враћа на унутарсиријски сукоб између владе председника Башара ал Асада и побуњеника, и бригама о томе да би стране силе као што је Иран могле да доминирају у будућности Сирије.

Америчко-руски споразум о коме се разговара би се концентрисао на три елемента, спречавање могућих сукоба америчке и руске војске, смањење насиља у грађанском рату и оживљавања мировних преговора под поровитељством УН.

Америчка и руска војска одржавају већ година директну линију за спречавање сукоба да би се избегле случајни судари или потенцијални сукоби док свака страна делује у небу над Сиријом.

Како се приближава пораз Исламске државе САД и Русија губе свог заједничког непријатеља у Сирији и остаће у посредној борби у тој земљи у којој Русија подржава председника Асада, а САД бар на речима подржава наоружане опозиционе групе које се боре против сиријске владе. Због тога је порасла потреба блискије комуникације између две земље око тога где њихове снаге делују у сваком тренутку, навели су званичници.

У споразуму се такође настоји да се ради на напретку у успостављању зона «деескалације» у Сирији у којима су смирени неки делови земље.

У јулу, када се Трамп први пут састао с Путином у Немачкој, САД и Русија су најавили споразум који је укључио Јордан и успоставио прекид ватре у југозападној Сирији. САД су саопштиле да је тај прекид ватре углавном одржан и да би могао да се примени и на другим деловима земље.

Иако је Москва тражила званични састанак између Трампа и Путина док су обоје у Вијетнаму ове недеље, САД се нису обавезале на такав састанак. Вашингтон брине да састанак не би био у интересу САД уколико нема да се објави неки напредак, око Сирије или неког другог питања. Путинови сарадници су рекли да ће се састанак одржати вероватно у петак и да се време, место и формат утврђује између влада.

 

Бета/Новости

Тагови: ; ; ; ; ;