Званичник Министарства енергетике Казахстана Тимур Жантикин изјавио је да у тој земљи нема радиоактивног цурења.

«У Казахстану није ништа регистровано. Сензори нису регистровали радиоактивни облак», рекао је у телефонском разговору за Спутњик Жантикин, који је заменик председника Комитета за атомски и енергетски надзор и контролу казахстанског Министарства енергетике.

Званични представник тог комитета Руслан Иманкулов изјавио је да до њихових територијалих јединица таква информаација није стигла.

«У наше територијалне јединице таква врста информација није стигла, све смо их звали», рекао је Жантикин.

Француски институт за нуклеарну безбедност ИРСН саопштио је у четвртак да радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра.

ИРСН је искључио да се несрећа догодила у нуклеарном реактору, наводећи да је вероватније реч о објекту за третман нуклеарног горива или центру за радиоактивну медицину.

Институт напомиње да није дошло до утицаја на људско здравље или на окружење у Европи, пренео је Ројтерс.

ИРСН је навео у саопштењу да није могао да тачно одреди локацију ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге, што би, додао је институт, могло да укаже на Русију или Казахстан.

«Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији», рекао је директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс.

Он је додао да су протеклих недеља и други институти за нуклеарну безбедност у Европи измерили висок ниво рутенијума 106, радиокативног нуклида који настаје дељењем атома у нуклераном реактору.

Тагови: ;