Тилерсон упозорава да се не користи ситуација у Либану

Државни секретар САД Рекс Тилерсон упозорио је данас да државе и групације не користе Либан као повод за већу борбу за превласт на Блиском Истоку, подсећајући да су САД подржале независност Либана.

Тилерсон упозорава да се не користи ситуација у Либану

Он је рекао да САД подржава бившег премијера Сада ал Харирија, назвавши га „јаким партнером САД“.

„Нема легитимне улоге или места за било какве стране силе, паравојне формације или оружане елементе, поред легитимних безбедносних снага Либана“, рекао је Тилерсон, преноси Ројтерс.

Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел рекао је да Саудијска Арабија и Иран не би требало да подривају стабилност Либана, након што је премијер Харири поднео оставку.

Габријел је такође позвао свог саудијског колегу, приликом чега је рекао да би требало штитити стабилност Либана, преноси АП.

Неименовани француски званичник рекао је да је Харири француском амбасароду у Саудијској Арабији пренео да није затвореник у тој земљи, где се тренутно налази.

Председник Француске Емануел Макрон ишао је у изненадну посету Саудијској Арабији, где се састао са наследником саудијског краља, а АП преноси да су причали углавном о растућим тензијама у Либану.

Званичник додаје да Харири није тражио да се састане са Макроном, као и то да није било „никаквих специфичних знакова“ да је живот премијера Либана у опасности.

Лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах изјавио је данас да Саудијска Арабија силом држи Харирија у Ријаду и уједно одбацио могућност конфронтације Либана и Израела.

Тилерсон упозорава да се не користи ситуација у Либану

Хариријева оставка је неуставна зато што је поднета под „принудом“, рекао је он и додао да саудијски званичници спречавају да се врати у Либан, преноси АП.

Он је рекао да Харирија, који је оставку саопштио из Ријада током викенда, саудијски званичници спречавају да се врати у Либан.

Насралах је рекао да Хезболах пажљиво прати покушаје Израела да искористе новонасталу кризу и започну непријаљства са Либаном, али је додао да је Израел опрезан и да није вероватно да ће учинити такав потез.

Израел не би требало да помисли да „смо ми у невољи. Не, апсолутно нисмо“, рекао је он.

Танјуг

 

Коментари: