Анализа: Вршњачко насиље и недостатак школске безбедности

Након последњих случајева насиља у школама у Србији приликом чега је дошло до озбиљних повреда ученика, можда треба поново размотрити формирање помоћне полиције.

 

Анализа: Вршњачко насиље и недостатак школске безбедности

Наиме, простора за злоупотребе има врло мало, колико се законом дефинишу лица која се могу ангажовати. А то су пензионисани радници служби безбедности али и лица која имају завршене школе безбедности а раде у другим гранама привреде пуно радно време и при том пролазе безбедоносне провере. С тим да је њих потребно ангажовати искључиво на територији места и општина пребивалишта како би се искористила њихова повезаност са локалном заједницом.

Такође, помоћна полиција није оружана формација, нити може покренути истрагу итд.То је сервис грађана на услузи МУП .

Држава добија значајне уштеде, јер се припадници помоћне полиције углавном ангажују из пензије или као додатна делатност на неколико сати. Друштво добија на безбедности школа, паркова, аутобуских и железничких станица, шеталишта и слично.

Анализа: Вршњачко насиље и недостатак школске безбедности

Формирана је у многим земљама које имају дугу историју демократије тако да нема говора о нарушавању исте њеним постојањем.

Постоји у многим земљама под различитим називима: Сједињеним Америчким Државама(где је нај активнија), Бразилу,Румунији,Сингапуру,Кипру,Канади,Турској,Мађарској,Израелу.

У Шведској је постојала до 2012 када је уклопљена у регуларну полицију али због све већег формирања „комшијских патрола“ вероватно ће бити формирана у регионима које насељавају мигранти. Треба напоменути да у Великој Британији има годишње 5-10.000 грађана који у те сврхе волонтирају.

Анализа: Вршњачко насиље и недостатак школске безбедности

Предлажем одржавање трибина или округлих столова на којима би јавности било адекватно презентована идеја, а на којима би осим представника МУП-а требало позвати и особе које воде помоћну полицију у страним земљама, као и представнике међународне асоцијације која окупља све државе са том организацијом како би се чула сва искуства.

Специјално за News Front, стручњак за безбедност Илија Животић.

Приредила Лола Ђорђевић

Коментари: