Филипински председник Родриго Дутерте изјавио је да је «боље не дирати» спор око територија у Јужном кинеском мору, у који су укључени Кина и још пет држава, укључујући Филипине, док се председник САД Доналд Трамп понудио да буде посредник у спору пошто каже да је «веома добар» у томе.

«Морамо да будемо пријатељи, друге усијане главе волеле би да се супротставимо Кини и остатку света у многим питањима», рекао је Дутерте на церемонији, вече пред почетак самита Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Манили

Филипински председник сматра да је «боље не дирати» питање Јужног кинеског мора јер, како каже, нико не може да приушти да иде у рат.

Кина полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, док с друге стране право полажу и Тајван, Вијетнам, Филипини, Малезија и Брунеј, подсећа Ројтерс.

Трамп је пре доласка у филипинску престоницу Манилу, на годишње окупљање лидера АСЕАН-а из главног града Вијетнама Ханоја јутрос поручио да је спреман да посредује између претендената на територије у Јужном Кинеском мору.

«Уколико могу да помогнем у посредовању или решавању арбитражом, реците ми», поручио је Трамп на почетку састанка са председником Вијетнама Тран Даи Квангом.

Трамп је оценио да је проблем став Кине по питању Јужног кинеског мора.

«Веома сам добар посредник и арбитар», рекао је Трамп.

Он је додао да Кина помаже у решавању напетости са Северном Корејом и изразио наду да ће Русија учинити исто.

Тагови: ; ;