Виши суд у Београду осудио је на условне казне затвора од по пет и шест месеци четворицу оптужених за паљење америчке амбасаде, 2008. године у Београду после митинга «Косово је Србија», док је тројицу ослободио оптужби.

Казне се неће извршити уколико осуђени не изврше ново кривично дело у року провере од две године.

За кривично дело «тешко дело против опште сигурности» на по шест месеци затвора с роком провере од две године условно су осуђени Дејан Вучковић, Драган Маринков и Марко Новитовић, док је Милан Томас добио пет месеци затвора са истим роком провере од две године.

Ђорђе Томин, Никола Косановић и Филип Бацковић су ослобођени оптужби због недостатка доказа да су извршили кривично дело.

Осуђени су проглашени кривим јер су гађали каменицама амбасаду САД са више Н Н лица, разбили прозоре на згради у коју су после убачене бакље, услед чега је дошло до пожара, навео је суд у образложењу пресуде.

Они ће сносити трошкове поступка, док ће трошкови ослобођених пасти на терет буџета.

Штета на амбасади САД износи укупно око 900.000 долара али амбасада није тражила одштету.

То је друга првостепена пресуда, пошто је прву пресуду прошле јесени укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

И на ову пресуду тужилаштво и одбрана имају право да се жале Апелационом суду, који треба да донесе правоснажну одлуку.

И пресудом која је била укинута оптуженима су биле изречене казне од шест до 10 месеци затвора, док је за неколико оптужених Апелациони суд потврдио казне због насилничког понашања.

Они су осуђени јер су испред старе зграде амбасаде Сједињених Америчких Држава у улици Кнеза Милоша «опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима».

Након митинга испред Скупштине Србије «Косово је Србија», око 18:30 сати организовано су дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Новосађанин Зоран Вујовић.
Амбасада САД у овом поступку није тражила одштету, као ни породица Вујовића, који је изгорео у пожару у амбасади.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга «Косово је Србија», Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеника које терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и још није потврђена, односно њено преиспитивање је у току.

Вест о пресуди објавиле су и агенције Ројтерс и АП.

Британска агенција навела је да је тај «дуго одлаган случај загорчао односе Београда и Вашингтона».

Агенција АП преноси да су амерички званичници инисистирали да осумњичени буду проглашени одговорнима, али да досад нико није био затворен због паљења амбасаде.

Америчка агенција је пренела и изјаву адвоката једног од ослобођених Желимира Чабрила дату после изрицања пресуде, да је напад на амбасаду био политички догађај који је требало решити «политичким средствима».

Ројтерс наводи да су «српска влада и демонстранти бесно реаговали након проглашења косовске независности 21. фебруара 2008.».

Британска агенција указује на то да Србија сматра Косово «својом историјском постојбином» и да је покренула дипломатску кампању против «отцепљења тог претежно етнички албанског подручја».

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;