Министарство одбране врши проверу у вези са објављивањем на званичним профилима МО Русије на друштвеним мрежама слике из компјутерске игре које су представљене као прави снимци из Сирије. Снимци из игрице «Стрелци», објављени у име Министарства одбране, а које су исмевали корисници друштвених мрежа широм Рунета, су дело цивилног службеника. Министарство одбране је, затим, објавило праве слике о којима се говарало у оригиналном саопштењу.

У уторак, 14. новембра, на званичним профилима војног одељења објављена је порука да САД у Сирији помажу милитанте терористичке организације «исламска држава» (забрањена у Русији). Војска је рекла да Американци покривају повлачење терориста у сигурна подручја. Уз саопштење су биле приложене и фотографије које су ускоро уклоњене.

Испоставило се да је узрок забуне била грешка (случајно или намерно — остаје да се види).

«Министарство одбране Русије врши проверу у вези са цивилним лицем једне од јединица које су грешком додале фотографије уз саопштење војног одељења», рекли су из МО РФ.

„Притом, одбијање америчке команде да изведе напад 9. новембра на колоне терориста «Исламске државе» у подручју Абу Кемала је објективна чињеница, забележена у стенограмским преговорима и као таква добро позната америчкој страни. Као и активни отпор америчких авиона Ваздушно-космичким снагама Русије које су биле спремне да униште терористе «Исламске државе» који су се прегруписали ради нових напада на владине снаге у подручју Абу Кемала“, наводи Министарство одбране Русије.

Министарство одбране Русије је затим објавило праве фотографије:

Тагови: ; ; ; ;