Руски ловац пете генерације Су-57 ПАК-ФА већ данима је главна тема у америчким медијима чија су специјалност геополитика и војно-стручна тематика, а посебно након што је руски генерал Виктор Бондарев изјавио да овај авион може да се надогради тако да се слободно може назвати «авионом шесте генерације».

Истребитель пятого поколения Т-50 (ПАК ФА) © Ладислав Карпов/ТАСС

И док америчка војска улаже невероватне напоре у развој и профилисање авиона шесте генерације, високи руски званичници, чија земља још није «усвојила» ни авион пете генерације, сада јавно говоре о руском авиону шесте генерације.

То су изјаве које су Американце дигле на ноге, пише «Руска реч».

«Ради се о изузетном авиону који по својим укупним летачким и тактичким карактеристикама може бити авион не само пете, већ и шесте генерације», изјавио је председник Већа Федерације за одбрану и сигурност, генерал-пуковник Виктор Бондарев говорећи о Су-57.

Он је, како пише портал Раша Бијонд, бивши командант руских ваздушно-свемирских снага и херој Руске Федерације, који је у детаље упознат са могућностима новог руског ловца пете генерације Су-57.

Бондарев је у изјави која је узбуркала америчку стручну јавност навео како »овај авион има огроман потенцијал за модернизацију», пренео је «Блиц».

«Његове изузетне могућности дају основ за даљи развој у свим правцима. Он представља производ највиших техничких достигнућа у савременој ваздухопловној науци, и то не само у Русији, него и у целом свету», навео је Бондарев.

Американци, који су у неколико наврата јавно обзнанили како разматрају различите концепте авиона шесте генерације, узнемирени су и самом најавом да је «њихова недодирљива ваздушна надмоћ угрожена».

Амерички авион шесте генерације, иначе, требало би да замени њиховог ловца пете генерације Ф-22 «Раптор», међутим, они за сада немају јасно профилисану листу техничко-тактичких приоритета, због чега је нејасно против каквих циљева би се уопште такав авион борио.

У том је смислу вероватно да је амерички пројекат Пенетратинг Цоунтер Аир, пројекат развоја авиона шесте генерације, највише одмакао и да ће он бити полазна тачка за разраду тих авиона.

У стварању авиона шесте генерације учествује и америчка Ратна морнарица која такође анализира различите опције примерене њеним потребама.

Радна верзија пројекта авиона шесте генерације, који се развија за потребе америчких поморских снага, носи име Неxт Генератион Аир Доминанце.

Често се овај пројект још назива Ф/А-XX. Међутим, баш као и у случају с пројектом Пенетратинг Цоунтер Аир, ни амерички поморци нису сасвим расчистили са каквим ће се све претњама њихово ваздухопловство суочити после 2030. године.

Иначе, овај пројекат води америчка мултинационална компанија Боинг, и он предвиђа развој летелице која ће се производити у две варијанте: оној са посадом и другој — без посаде.

У међувремену, америчким војним стручњацима нејасно је како су Руси без опсежније аналитичке студије тако брзо донели закључке шта се то очекује од авиона шесте генерације и, уопште, какве ће бити карактеристике будуће ваздушне битке.

Стога део америчких стручњака закључује да постоји мала вероватноћа да ће руски Су-57 бити основна руска концепција за остваривање ваздушне превласти у периоду након 25-30 година.

https://www.dnevnik.rs/

 

 

Тагови: ; ; ;