Присуство три америчка носача авиона “Роналд Реган”, “Теодор Рузвелт” и “Нимиц” код Корејског полуострва гура регион ближе нуклеарном рату, тврди се у писму које је Пјонгјанг у уторак послао у седиште УН. Северна Кореја — огорчена због ових бродова која у западном Тихом океану плове заједно у борбеној формацији први пут у последње три деценије — моли међународну заједницу за помоћ.

Амерички носачи авиона заједно са додатним ратним бродовима у њиховим борбеним групама, учествују у морнаричкој војној вежби која траје четири дана. У вежби учествују и поморске снаге Јужне Кореје и Јапана.

Светски аналитичари истичу да оштре ноте из званичног Пјонгјанга показују да је расположење у Северној Кореји на ивици ратног сукоба. Истичу да би љутња Ким Џонг Уна могла да се “излије управо тамо где не треба, а да је присуство америчких носача авиона, чак и ако немају агресивне намере, кап која би могла да прелије чашу”.

Како је саопштено из Сеула, јужнокорејски председник Мун Џае Ин је новинарима на Филипинима рекао да, уколико се Северна Кореја сагласи да разговара о смањењу свог нуклерног наоружања, преговори могу да буду одржани са свим отвореним опцијама.

«Северној Кореји неће бити лако да у кратком року у потпуности уништи своје нуклеарно оружје — оценио је у уторак Мун Џае Ин. — Верујем да неће бити реално кренути у потпуно демонтирање севернокорејског нуклеарног оружја у блиској будућности, имајући у виду недавна унапређења њених нуклеарних и ракетних програма. Међународна заједница би могла да почне да размишља и о награди за Пјонгјанг, уколико пристане да барем замрзне свој нуклеарни програм и започне дијалог о денуклеаризацији.

Колико је Пјонгјанг говорљив по питању америчких пловила у водама Корејског полуострва, толико је ћутљив кад је реч о војнику који је пре неколико дана дезертирао из Северне Кореје.

У уторак је Сеул саопштио да овај дезертер има велике шансе да преживи критичне повреде, иако су на њега током пребега у Јужну Кореју, припадници севернокорејске војске испалили кишу од око 40 метака!

Према речима начелника Генералштаба јужнокорејске војске Суха Вука, до у уторак ујутру “војник није долазио свести, нити је могао самостално да дише, али је сада све другачије”.

Лекари су из војниковог тела уклонили пет метака, док су два оставили. Пјонгјанг се још није огласио поводом овог случаја. Процењује се да је око 30.000 грађана Северне Кореје пребегло у Јужну Кореју од окончања Корејског рата, 1953. године.

ИДЕАЛИ

ДО промене табора, долазило је и у супротном смеру. Тако је у Северну Кореју, из Јужне, пре више од пола века дезертирало неколико америчких војника. Један од њих, Џејмс Џозеф Дреснок преминуо је прошле године у Пјонгјангу, а на самртној постељи је поновио своју лојалност “великом лидеру Киму Џонг Уну”, потврдили су његови синови.

Новости

Тагови: ; ; ;