Представљена стратегија која ће нам сачувати Космет

Стратегија писана и ,,срцем и разумом“ која позива на реално и свеобухватно сагледавање косовског проблема са позиција српског становишта и, што је најважније, даје конкретна решења за њега – тако би се укратко могла описати Платформа Српског сабора ,,Заветници“ о Косову и Метохији којом је овај покрет одговорио на унутрашњи дијалог о нашој јужној покрајини.

Представљена стратегија која ће нам сачувати Космет
фото: Говори Србија

Српски сабор ,,Заветници“ је на конференцији за медије одржаној данас у подне у Медија центру у Београду представио своју националну стратегију за решавање косовског питања којом je овај покрет, како кажу, дао званични одговор на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, уз образложење да они у таквом дијалогу не могу учествовати док су у њему они који крше Устав и законе Републике Србије и негирају њен територијални интегритет.

Документ под насловом ,,Платформа Српског сабора Заветници: Правни, геополитички и безбедносни аспекти српског питања на Косову и Метохији“ подељен је у седам целина, које поред увидних и закључних разматрања обухватају политичку и правну анализу државне политике према КиМ од 2000. године, анализу последица склапања Бриселског споразума, геополитичке промене у свету и безбедносне аспекте српског питања на КиМ. Како је члан Председништва и портпарол покрета Милица Ђурђевић-Стаменковски саопштила, ово је јавни део платформе, док постоји и онај тајни намењен разговорима на највишем нивоу – уколико до њих дође.

Отпочињући своје излагање изразима захвалности према ,,пријатељским земљама које поштују територијални интегритет Републике Србије“, представницима амбасада Русије и Сирије и присутним медијима, Ђурђевић-Стаменковски је изјавила да њен покрет том приликом представља ,,прву српску темељну стратегију о Косову и Метохији писану и срцем и разумом“, подсећајући да су Косово и Метохија у средишту политике Заветника још од њиховог оснивања 2012. године.

Објашњавајући да је у току писања Платформе Суринам повукао признање косовске независности, а да су Нигерија – као најмногољуднија земља Африке – , Уганда и Оман демантовали Приштину у томе да су икада признали њену самопрокламовану независност, Ђурђевић-Стаменковски је констатовала да амерички пројекат косовске државности пропада. ,,Они више не могу да нађу на мапи ниједну државу која је спремна да призна сецесију наше јужне покрајине – отуда ови перманентни притисци на Србију.“ – изјавила је Милица.

Она је подсетила присутне на тектонске промене у светској геополитици и јачању блока земаља предвођених Русијом и Кином које доследно поштују територијални интегритет Србије, уз паралелно распадање светског поретка изграђеног на америчком хегемонизму. Ово је аргументовала наводећи закључак угледног америчког листа Форбс који је недавно писао о томе да ће до 2020. Кина постати убедљиво највећа економска сила света, Индија друга, а Русија пета – испред Немачке, што су све земље које поштују српски територијални интегритет.

,,Ако је Србија 1999. у веома деликатним геополитичким околностима и сама против НАТО алијансе могла да избори Резолуцију 12 44, зашто сада у далеко повољнијим околностима не би могла да се избори за повољније решење?“ – упитала је Милица.

У складу са тим закључцима, она је позвала на формирање геополитичке ,,тврђаве Север“ од српских косовских општина северно од Ибра и отварање Координационог центра за заштиту територијалног интегритета у Косовској Митровици како би се положај Срба северно и јужно од Ибра боље заштитио.

Магистар права и члан Главног одбора ,,Заветника“ Данијел Игрец представио је укратко историјат погрешних корака које је Србија од 2000. до данас направила поводом Косова и Метохије, подсећајући да је Србија погрешном формулацијом питања Међународном суду правде и склапањем Бриселског споразума себи сузила маневарски простор, а решавање статуса своје јужне покрајине са нивоа Савета безбедности УН свела на ниво Европске Уније.

Игрец је упозорио да Запад, суочен са застојем у даљим признањима косовске псеудо-државности, сада настоји да убеди Србију да се сама одрекне Резолуције 12 44 и на тај начин изврши последњи самоубилачки акт у подржављењу Косова.

Представљена стратегија која ће нам сачувати Космет
фото: Говори Србија

Он је истакао да је неопходно састављање и усвајање Националне стратегије о Косову и Метохији у којој би се дефинисале црвене линије српске политике по овом питању, као и да се формат и садржај преговора мора вратити у оквире Резолуције 12 44. У том циљу потребно је и редефинисање односа Србије са ЕУ, јачање веза са Русијом, Кином и несврстаним земљама, уз лобирање за даља повлачења признања косовске независности, додао је Игрец.

Члан Главног одбора ,,Заветника“ Станислав Гашпаровски је истакао да ,,време ради за Србију“, те да према томе не треба улазити у трајна решења косовског питања у околностима које још увек нису повољне за Србију. Он је указао и на то да Србија мора вратити Косово и Метохију у центар својих интереса. Говорећи о евроинтеграцијама, Гашпаровски је подсетио да досадашње искуство показује да се српске евроинтеграције одвијају у ,,два колосека“, при чему је ,,прогрес Србије ка ЕУ условљен одрицањем од Косова и Метохије“. Он је констатовао да ЕУ према томе ,,није објективан медијатор у преговорима који се одвијају између Београда и Приштине“.

Заветници су позвали и на даље јачање војних капацитета Србије објашњавајући да је само војно јака Србија гарант мира и стабилности, те фактор одвраћања агресивних амбиција ближег и даљег иностранства. Указали су и на обавезу Србије да покаже додатну пажњу за положај Срба на Косову, а посебно на њихово безбедносно и економско благостање. Осим тога, указали су и на опасност од преливања албанског сепаратизма са Косова на области Топличког и Пчињског округа, подсећајући да би евентулано српско признање косовске независности отворило врата за нове процесе распарачавања Србије.

Закључујући да ,,није мудрост предати него сачувати“, Заветници су најавили покретање кампање за промоцију своје Платформе о Косову и Метохији, уз констатацију да ћемо се њеном применом ,,ускоро видети у Призрену“.

Најављен је и превод текста платформе на енглески, француски, руски, кинески и арапски језик.

Извор: govorisrbija.rs

Коментари: