Проф. др Степић: Косово и Метохија као индикатор новог биполаризма

После пада Берлиснког зида дошло је до врхунца доминације једве велике силе, апсолутног униполаризма, подсетио је Проф. др Миломир Степић приликом свог говора на конференцији «Разлози и последице унутрашњег друштвеног дијалога о Косову и Метихији». Балкан кога често називају прецизним сеизмографом свих глобалних потреса одмах је то осетио.

Споменуо је ратове на Балкану, петооктобарску револуцију као и економску и политичку ситуацију у Русији у то време. Међутим почетком 21. века апсолутни униполаризам се релативизује.

Крива признавања Косова је ишла врло оштро до 2012. године, а онда се тај процес успорава, практично се у посљедњих неколико година зауставља. И дан данас се не зна тачан број држава које су признале тзв. независност Косова и Метохије!

Нови биполаризам је у ствари антогонизам проамеричког света и антиамеричког света. На карти можемо да видимо зашто је косовско-метохијски случај индикатор тог новог биполаризма.

Са једне стране наравно имамо реалност да је одређени број земаља, врло моћних признао тзв. независност. То је већи део, осим пер земаља, Европске уније, још већи проценат чланица НАТО, 63% чланица Исламске конференције. Можемо да групишемо те земље. То су земље „атлантистичког света“ или Запада, земље које су биле некада њихове колоније, мале и немоћне земље, и трећа група је одређени број исламских земаља. Добар део њих је то учинио после тзв „арапског пролећа“ када је дошло до смене власти о довођења проамеричких гарнитура.

Међутим с друге стране је такође реалност. Погледајте ко није признао – то је већи део света! Најпространија земља света и најбогатија ресурсима, нуклеарна сила је Русија. Најмногољуднија земља света Кина, најекспанзивнија у економском смислу. Ту је у друга најмногољуднија земља света, и највећа по површини у Африци – Алжир, па друга по површини – Конго, најмногољуднија – Нигерија и тако даље. Бразил у Латинској Америци. И то је свакако друга врста реалности. Долазеће земље, земље у политичкој и економској експанзији, земље БРИКС-а нису признале тзв. косовску независност. 

У организацији Евроазијског безбедносног форума 14. 11. 2017. године у Институту за међународну политику и привреду одржана је научна конференција РАЗЛОЗИ И ПОСЛЕДИЦЕ “УНУТРАШЊЕГ ДРУШТВЕНОГ ДИЈАЛОГА” О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

Конференција је организована са циљем да се са научног становишта и различитих аспеката размотре актуелни проблеми у вези са Косовом и Метохијом и понуде предлози решења.

Комплетна верзија конференције је доступна на сајту Евроазијског безбедносног форума.