Чланови Европског парламента покушавају да изврше притисак на власт Кипра и присиљавају их да одбију сарадњу са Москвом у истрази случаја једног од иницијатора дела Магнитског Вилијама. Бровдера.Посланици ЕП-а послали су писмо руководству острвске државе, изражавајући своју «забринутост» у вези с ситуацијом и претећим «последицама».Адвокат Наталија Веселницка, која води сопствену истрагу о Бровдер-у, верује да је бивши шеф Hermitage Capital «навео» европске политичаре на овај корак. О томе зашто Запад покушава да се меша у руско правосуђе прочитајте у материјалу РТ-а.

29. октобра је објављено да је 17 посланика Европског парламента послало писмо председнику Кипра Никосу Анастасиадису. У њему парламентарци изражавају забринутост што «власт Кипра активно помаже руским властима у кршењу људских права пружајући помоћ у политички мотивисаном процесу што је противречно европским конвенцијама».

 

«Кипар активно помаже руској влади у политички мотивисаним правним поступцима против Бровдер-а, главне особе која се бори да поврати правду Магницком», кажуу посланици. «Понашање Кипра <…> имаће последице које иду далеко изван оквира овог случаја», каже се у документу.

Вилијам Бровдер оптужује руске власти због смрти ревизора Hermitage Capital Сергеја Магнитског. Ухапшен је 2008. године због оптужби за стварање шема за утају пореза за Бровдера.После 11 месеци умро је у затвору од срчаног удара. Према самом Бровдеру, Магнитски је наводно открио чињенице о корупцији у руској елити и његова смрт је политичко убиство.

 

Русија заузврат истражује пословање Hermitage Capital с почетка деведесетих и двехиљадитих година и конкретно истражује пословање преко кипарских офшор компанија ради изношења новца из Русије. Против сарадње правосудних органа ове две земље деловали су европски посланици.

«Препознајем руку лопова осуђеног од стране руског суда»- прокоментарисала је за РТ адвокат Наталија Веселницка која води сопствену истрагу против Бровдера обраћање европских посланика.

Према њеним речима, оснивач  Hermitage Capital је навукао европске посланике на овај корак.»Познавајући методе Бровдеровог рада, у овоме не видим ништа изненађујуће. Он се плаши напредовања руске истраге, која има безусловни доказ о његовим финансијским злочинима, као и чињеницу да је читава верзија Бровдера о убиству Сергеја Магнитског сто посто фикција. Зато је Бровдер спреман за све  провокативне акције «, наглашава Веселницка.

 

У септембру је Вилијам Бровдер поднео суду у главном граду Кипра Никозији захтев за хитну забрану достављања Русији материјала који се тичу његових активности. Према мишљењу Веселницке циљ је да Бровдер добије судску наредбу којом би се поступак против Бровдера окарактерисао као политички прогон. «Према томе, шеф велике транснационалне криминалне групе може избећи кривичну санкцију», рекла је адвокат.

 

Због чега Кипар?

 

Тверски суд у Москви прогласио је 2013. године Вилијама Бровдера кривим за утају пореза у износу од 522 милиона рубаља. У одсуству је осуђен на 9 година затвора.

У септембру 2017. године Тверски суд је покренуо поступак због још једног случаја где су главни осумњичени Бровдер и Черкасов, о намерном стречају фирме «Даљна степ» која је постојала од 1998. до 2006. године и намерном повлачењу акција Гаспрома из њене активе.Укупна штета износила је 3.5 милијарди рубаља.

Истрага наводи да је 2006. године «Даљна степ» продала своје акције Гаспрома а новац, око 2.8 милијарди рубаља отишао је на Кипар у офшор компанију Cerasus Investment Ltd, Apricus Investment Ltd, и «Оазис М»Чињеница је да су руски органи «извезли огроман број докумената са Кипра», изјавио је за НТВ тужилац Јуриј Чајка. То је оно чега се Бровдер и највише плаши.

«На избор земље, утицала је и чињеница да се комплетна мрежа офшор компанија којима управља Бровдер налази на Кипру»- сматра Веселницка.

Према њеним речима, пријава кипарском суду и притисак европских посланика на кипарске власти представљају «двоструки гамбит криминалног удруживања Бровдера и његових адвоката, мешање у истрагу и уплитање у правду».

2016. године након што су кипарске власти извршиле претрес Бровдерових компанија холандски посланик Питер Омтеихт послао је допис Монеивалу (Комитет за истрагу финансијских преступа Савета Европе) жалбу у којој се наводи да су све ове истраге биле политички мотивисане. «Тада није успело. Надам се да неће ни данас»- рекла је Веселинцка.

 

Испитивање суверенитета

 

Притисак на Кипар врше и британске власти. Како је Тајмс објавио 25. октобра 2017. године Лондон разматра могућност увођења рестриктивних мера против Кипра због сарадње Никозије са Москвом у случају Бровдер. Кипар наводно «крши правила за борбу против прања новца», тврди часопис. Ово питање може покренути УК на паневропском нивоу у децембру 2017. године.

«Велика Британија, која има значајну тежину у банкарском сектору, може имати утицај на Кипар, чија економија у великој мери зависи од иностраних офшор компанија», рекао је заменик директора  Института за стратешке студије и прогнозе Никита Данјук.

10.октобра 2017. године МИП РФ саопштио је да је кипарска страна прекинула сарадњу с Русијом. Руској делегацији није дозвољено да спроведе истражне радње. Разлог је захтев Бровдера да се његов случај призна као политички мотивисан.

 

 

«Имамо озбиљне сумње у законитост такве одлуке, изречене пре пресуде суда о поступању са Бровдером, као и да је његово усвајање од стране Кипра независно», наведено је у саопштењу руског министарства иностраних послова.

 

«Ако видимо да ће Кипар следити туђе политичке интересе и радити у складу са притисцима из Брисела онда се о било каквом напретку не може говорити»- рекао је Данјук.

 

Механизам притисака

 

Стручњаци истичу да је случај Магнитског који Бровдер наводи механизам притисака на нашу државу.

 

«Случај Бровдер је политички пристрасан, али не са руске стране», рекао је Никита Данјук. — Доказ да је Бровдер криминалац који је укључен у бројне скандале, укључујући и оне везане за прање новца, само може осветлити чињеницу да је акт Магнитскога, усвојен у САД активним лобирањем самог Бровдера, политички алат за притисак на нашу државу «.

«Покушаји наших западних колега да успоре истрагу указују на њихову неспремност да сагледају праве активности овог карактера», рекао је стручњак.

 

Усвојен 2012. године, амерички акт Магнитског омогућио је да наметну личне санкције против руских грађана наводно везаних за смрт Сергеја Магницког. Ово је «био први покушај вршења финансијског и економског притиска на нашу државу», сматра Даниук

Важно је напоменути да је од 17 европских посланика који су потписале писмо председнику Кипра уз захтев да одбију правну помоћ Русији, 12 су на тзв. Сорош листи — документу Фондације отвореног друштва под називом «Поуздани партнери у Европском парламенту», који су пали у мрежу након хаковања поштанског сервера организације у 2016. години.

 

Они су чланови фракције Социјалистича Ана Гомес, Пјер-Антонио Панзер, Хуан Фернандо Лопез, портпарол фракције «Европски конзервативци и реформисти» Моника Маковеј, либерали Мајт Пагазауртундуа Руиз, Петрас Австриавикус и Фредрик Федерле, «зелени» Ребека Хармс и Јудитх Саргентини, као и представници Европске Народна странка Кристофер Фелнер Ларс Адактуссон и Гуннар Хокмарк. Међу потписницима су и бивши министар спољних послова Пољске и Летоније — Анна Фотига и Сандра Калниете односно — познати иницијативе у «борби против руског утицаја» у Европи.

«Док све остале европске земље, Интерпола (крај октобра одбио пети пут да се изјасни Бровдер на потернице на захтев Москве -. РТ) и Савет Европе разматра поступак против Браудера политички мотивисан, ваша земља заузима супротан став,» — Оптужени Кипарски посланици ЕП. Говоримо о резолуцији Парламентарне скупштине Савета Европе усвојена 2014. године, препоручује земљама — чланови организације да усвоје законе сличне на чин Магнитски.

 

 

Нулти докази

 

Према Веселницкој, један од иницијатора резолуције био је холандски посланик Петар Омтзихт, у 2016. је покушао да заустави истрагу у вези са офшор компанијама Вилијама Бровдера на Кипру. Омтзихта иницијатива је развијен од стране швајцарског заменика Андреас Грос, да припреми извештај о случају Магнитски, на основу којег је усвојила анти-руске ПАЦЕ резолуције.

 

Међутим, у мају 2017. Врховни суд САД у току поступка против компаније Prevezon Holdings прогласио извештај Гроса нестручним и пристрасним.

 

«Након читања извештаја, имам разумевања да се у извештају недостаје кредибилитет,» — рекао је 3. маја 2017 на састанку Окружног суда у јужном Окружног федералном суду у Њујорк судије Вилиам Поули. Као што се види из транскрипта саслушања (доступно РТ), Суд је указао на могућу интервенцију Вилијам Браудера у раду ПАЦЕ и чињенице да бруто није успео да чује мишљење руске стране.

«Осим тога, извештај је пун изјава  разумевања за Магнитског и Браудера. Познато је да је више од једне особе компанија  Hermitage Capitalплатио новчану накнаду и добили су инструкције да истраже догађаје у вези са Магнитским, а то је са овим људима говори Гросс «- рекао је судија.

 

«Посебно забрињава чињеница да је аутор овог извештаја, Андреас Грос, одбио да се појави да сведочи у овом предмету, наводећи као разлог за понижење. Испоставило се да он не може да се појави на суду и бране налазе и закључке који су садржани у извештају, и то решење смањује само поузданост и тачност информација свог извештаја «, — изјавио је у судској одлуци.

 

Подсетимо да је након четири године поступка против компаније коју су америчке власти оптужиле за прање новца на основу Закона  Магнитског, случај је отпуштен у мају 2017. године као резултат споразума о поравнању, јер тужилаштво није могло доказати кривицу Prevezon Holdings.

Тагови: ; ; ; ;