Едхем Жилић, бивши управник логора «Мусала» у Коњицу осуђен je на девет година затвора за ратни злочин над цивилима српске и хрватске националности.

 

Жилић је осуђен по свих 16 тачака оптужнице, које га терете за нечовечно поступање према затвореницима  укључујући и силовања.

Едхем Жилић звани Едо, како су изјављивали сведоци, страх и трепет логора Мусала, пажљиво је саслушао изрицање пресуде. Прије 24 године као припадник четврте бригаде војне полиције такозване Армије БиХ дошао је на место управника затвора, заправо школске спортске сале на Мусали у Коњицу.

Већ од пролећа 1992. у овај логор затварани су и ту мучени бројни српски цивили и војници , а од почетка муслиманско-хртватских сукоба 1993. у Мусали су затварани и Хрвати. Прије Жилићевог управљања логором, у Мусали је био затворен и Славољуб Куљанин, који сведочи да су бројни цивили и раније били жртве овог логора.

Оптужница против Жилића подигнута је у јануару прошле године. Током суђења потврђено је да су његове и жртве тортуре од стране њему потчињених стражара, били цивили, а не припадници војних формација, како је тврдила одбрана.

Тагови: ; ;