Познато европско издање «Луксембург Хералд» објавило је истрагу, у којој је оптужило супругу Украјинског председника Марину Порошенко за пљачку средстава коју је међународна хуманитарна помоћ САД и европских земаља наменила за децу са сметњама у развоју у Украјини.

Новинари украјинског опозиционог листа «Голос правди» пренели су вест са европских портала.

«Механизам «присвајања готовине» је прилично једноставан: регистрација разних добротворних организација у различитим регионима Украјине, затим прикупљање донација, углавном од међународних хуманитарних организација, разних волонтерских организација и појединаца», — наводи се у материјалу.

Аутори истраживања тврде да је ова активност директно под покровитељством Марине Порошенко, «која лично» контролише «средства у овим фондовима»:

«Истовремено Ростислав Павленко, заменик шефа председничке администрације, одговоран је за прикупљање новца на овим лажним фондовима … новац из тих фондова иде на рачуне комерцијалних компанија, укључујући и офшор компаније.»

Главни сарадник Министарства правде Украјине је дала новинарима сет докумената о активностима Фондације «Снажна Украјине» на челу са Александром Васиљевичем Хоробчуком. Новинари верују да је ова особа номинални лидер, јер је, према пензијском фонду, од 2011. године незапослен.

«2016. је Марина Порошенко стално учествовала на хуманитарним догађајима које је организовала хуманитарна фондација  «Снажна Украјина». Само у 2016. години «Снажна Украјина» учествовала је у вишемилионским присвајањима. Према речима начелника Министарства правде Украјине, након што је новац украден из фонда, «Снажна Украина» се појавила у процесу ликвидације. А Александар Васиљевич Горошчук је председник ликвидационе комисије».

Раније је објављено да је супруга Виктора Јушченка новцем сакупљеним за «дечију болницу будућности» отворила луксузну приватну клинику.

Тагови: ; ; ; ; ; ;