Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се са министром културе Руске Федерације Владимиром Мединским, који је том приликом подржао идеју о отварању културног центра Србије у Москви.

Владимир Медински ће у наредних неколико месеци настојати да у сарадњи са московским властима реши питање будућег простора за српски културни центар, наводи се у саопштењу Министарства културе,

Вукосављевић је подсетио свог колегу на блискост и повезаност наших народа и култура и истакао чињеницу да само у Београду има 39 улица са именима личности из руске историје и да од скоро један парк у центру Београда носи име чувеног руског хора «Александров».

Велика пажња на састанку посвећена је и предстојећем обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа две земље која се обележава 2018. године, учешћу српских уметника на манифестацији «Беле ноћи» у Санкт Петербургу, покретању пројекта «Културне сезоне» који би интензивирао културну размену на дужи временски период.

Констатовано је да је сарадња проширена и на кинематографију и да је успешно започета прва руско-српска копродукција на филму «Балканска линија».

Медински је подржао и све активности Србије на повраћају артефаката значајних за нашу историју и културу.

Билатерални сусрет Вукосављевића и Мединског, током одржавања 6. Санкт-Петербуршког међународног културног форума, договорен је са циљем да се богата културна сарадња Србије и Русије унапреди и да се убрза решавање актуелних питања из ове области.

Вукосављевић је након дугог и успешног састанка који је протекао у наглашено пријатељском тону и уз међусобно разумевање у вези са свим покренутим темама, позвао руског колегу да посети Србију у најскорије време како би се наставило са даљим учвршћивањем сарадње и повезивањем наших братских култура, истиче се у саопштењу.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;