Представник ОЕБС за слободу медија Арлем Дезир изразио је забринутост због низа мера САД и Руске Федерације којима се од медија друге земље тражи да се региструју као «страни агенти», саопштио је ОЕБС.

Ове недеље је америчко Министарство правде затражило од компанија које раде за «Раша тудеј» у САД да се региструју у складу са Законом о регистровању страних агената док је јуче, као одговор, руска Државна Дума изменила свој закон о масовним медијима дозволивши властима да поједине медије назову «страним агентима», наводи се у саопштењу.

Истог дана, више медија повезаних са САД, укључујући Глас Америке и Радио Слободна Европа, добило је обавештење од руског Министарства правде о потреби да се региструју као «страни агенти».

«Позивам и САД и Руску Федерацију да поново размотре и уздрже се од захтева медијским ентитетима да се региструју као «страни агенти» и да не предузимају даље кораке», истакао је Дезир, изразивши спремност да пружи помоћ и САД и Русији да реше ову ситуацију у складу са својим обавезама у погледу слободе медија.

Дезир је писао властима и САД и Руске Федерације упитавши их за разлоге који стоје иза захтева да се неке медијске организације региструју у складу са законом о «страним агентима».

Такође, поставио је питање о последицама тих захтева што се тиче способности дотичних медија и њихових новинара да слободно раде и извештавају из друге земље.

Дезир је додао да ће захтеви о регистровању у својству «страних агената» очигледно наметнути додатне административне терете дотичним медијским организацијама и стигматизовати њих и њихове новинаре.

Подстио је да су се земље учеснице ОЕБС добровољно обавезале, укључујући путем Хелсиншког завршног акта из 1975, да «им циљ буде олакшаваје слободније и ширег ширења информација свих врста, да охрабрују сарадњу на пољу информисања и размену информација с другим земљама, као и да побољшају услове под којима новинари из једне земље обаваљу професију у другој земљи».

«Називање медијских ентитета «страним агентима» је опасна пракса јер може да сузи простор за  слободу медија», закључио је Дезир, истакавши да закон о страним агентима не би требало да се односи на медије.

Танјуг

Тагови: ; ; ;