Мађарски потпредседник Жолт Шемјен изјавио је да етнички Мађари у иностранству имају право на аутономију и мађарско држављанство. Претходно се по питању украјинско-мађарских односа и изјаснио и премијер Орбан, који је посветио Украјини значајан део свог говора на састанку мађарском дијаспором.

«Мађарско држављанство за Мађаре у Закарпатју није само емотивно питање, али и егзистенцијално, јер им омогућава да се слободно крећу широм света. Влада је посвећена томе да након стотина година репресије људи осете предности тога што су држављани Мађарске», рекао је Жолт Семјен.

Додао је да је мађарска влада има одговорност прма свим Мађарима ван граница Мађарске, укључујући и давање држављанства.

Према речима потпредседника, ускоро ће милиони грађанина Мађарске у иностранству положити заклетву. Преко поједностављеног поступака добијања мађарског држављанства већ 870.000 људи у Карпатском басену добило је држављанство.

Такође је подсетио да мађарска влада подржава цели институционални систем у Закарпатју. Ово се односи на материјалну помоћ лекарима, наставницима, пружању бесплатних оброка за малу децу и испоруци вакцина.

Како преноси «Страна», Мађарска тражи од Украјине да казни националисте за инцидент са заставом у Закарпатју.

Тагови: ; ; ;