Српска опозиција коју представља «Српска радикална странка» (СРС) припрема изјаву влади своје земље са захтевом да се Крим и Севастопољ признају саставним делом Русије.

Очекује се да ће се на наредном састанку српског парламента размотрити захтев Српске радикалне странке властима земље да се призна руски статус полуострва Крим, рекао је «Известији» посланик Народне скупштине Александар Шешељ.

Аутори иницијативе намеравају нагласити разлику између поновног уједињења Крима са Руском Федерацијом у 2014. години и насилног одвајања Косова 2008. године.

«Београд не може очекивати подршку Москве за спорна територијална питања, осим ако сама не призна територијални интегритет Русије. Због тога наша странка позива владу да што пре реши ово питање и призна поновно припајање Крима Русији «, рекао је Шешељ.

Србија ће трпети притиске
Доктор политичких наука Александар Ирхин сматра да ће изјава лидера опозиционе радикалне странке имати и позитивне и негативне последице.

«Захтев да се формално призна легитимитет референдума 2014. године на Криму, а полуострво — саставним делом Русије је корак који ће имати значајан позитиван политички ехо у Србији и у самој Русији, али ће зато Србија трпети последице западног одговора на «непослушност» српског народа.

Две и по деценије, Југославија је немилосрдно цепана, а сада је на ред дошла и сама Србију — лишена је приступа Медитеранском мору преко Јадранског, када је Црна Гора отцепљена….И не искључујем могућност даље поделе Србије, а ова изјава може да започне или убрза ове механизме», рекао је доктор политичких наука Алекандер Ирхин у интервјуу за ФорПост.

Признати без декларације
Политички аналитичар Андреј Никифоров у коментару за ФорПост изразио је мишљење да је од изјаве до стварног признања — велико растојање.

«Навешћу један пример: Белорусија, који је најближи савезник Русије и која је гласала против недавне нове резолуције УН о Криму, је далеко од могућности да званично призна Криму део Русије, упркос њеним веома блиским односима са Русијом. Али генерално, такве тенденције, као што је ова изјава српске опозиције, су позитивне. Ово су прве ласте. Неизбежно ће се то кад-тад догодити (признање руског статуса Крима — Ед.). Или ће се десити де фактоили кроз одређена решења, мада, у суштини, они нису потребни. Ако Крим буде третиран као део Русије, то ће само бити признање», закључио је Андреј Никифоров.

Сергеј Абрамов

Тагови: ; ; ; ;