Осим руских, на које смо поносни, Србија, веровали или не, има и Садамове „мигове“, који су деценијама „заробљени“ у војним хангарима!

Ваздухопловна историја Југославије и Србије веома је богата непознатим детаљима, од којих је, како је објавио недељник „Експрес“, најзанимљивији тај да се код нас и даље налази скоро читава једна ескадрила — од око 18 „мигова“ — који су припадали Садаму Хусеину.

Реч је, како се наводи, о десет авиона типа „миг 23” и осам ловаца типа „миг 21” ирачког ратног ваздухопловства, који су због ратова који су избили, најпре на Блиском истоку, а потом и у бившој Југославији, остали заглављени на Балкану, а њихова судбина и даље је неизвесна. Чак девет од десет „мигова 23” и даље је растављено, у дрвеним сандуцима, док се један, који је склопљен, налази у Заводу „Мома Стојановић“ у Батајници. Преостали размонтирани „мигови” смештени су у 160. логистичку базу у Панчеву.

Војнополитички коментатор Мирослав Лазански за „Ало!“ каже да је реч о авионима које је бивша Југославија примила на ремонт од Садама Хусеина, који је тада био председник Ирака.

— Ми смо примили „мигове” на ремонт уочи распада Југославије 1991. године и они су били у Загребу у Ремонтном заводу „Змај“ у Великој Горици. Дошао је распад Југославије, неколико комада који су били скроз расклопљени вероватно је остало тамо, а један део смо пребацили у Београд. Један је чак прелетео релацију Београд-Бихаћ а да није имао поклопац горе на кабини. Ти авиони су остали у Заводу „Мома Станојловић“, НАТО их није ни гађао јер су знали да су у неупотребљивом стању. Мислим да бивша Југославија још дугује Ираку ремонт тих авиона, зато што смо вероватно узели неке паре унапред. Ти авиони су сада неупотребљиви и Ирак је давно одустао од њих, у њих не вреди улагати јер их је давно прегазило време — каже Лазански.

 

Шутановац хтео да их се реши

Прича о ирачким миговима, подсећа „Експрес”, актуелизовала се 2009. године. У децембру те године тадашњи министар одбране и актуелни лидер ДС-а Драган Шутановац изјављивао је да преговара са ирачким властима о повратку 18 авиона типа „миг 21“ и „миг 23“.

 

Извор: «Ало»

Аутор: Јелена Ђондовић

Тагови: ; ; ; ;