СУД У СТРАЗБУРУ ПРИЗНАО: Скопље гуши слободе СПЦ

Датум публикације: 17 11 2017, 13:15

Европски суд за људска права у Стразбуру у четвртак је пресудом потврдио констатовану повреду верских слобода у случају Православне Охридске Архиепиоскопије (ПОА) која је у канонском и литургијском јединству са Српском православном црквом (СПЦ).

Суд у Стразбуру Фото: ЕПА

У пресуди објављеној у четвртак од Хелсиншког комитета за људска права у Скопљу, указује се на дужност Македоније да остане неутрална и непристрасна у извршавању њене регулаторне моћи у њеним односима са другим религијама и верским групама.

У саопштењу Хелсиншког комитета за људска права у Македонији наводи се да је пресудом констатовано кршење 11. члана (слобода окупљања и удруживања) у вези са чланом 9 (слобода мишљења, савести и религије) Европске конвенције о људским правима, произашло одбијањем надлежних да ПОА региструју као посебну верску заједницу у Македонији.

Из Хелсиншког комитета је указано да је упркос спроведеној процедури у два поступка за регистрацију удружења вођена пред надлежним домаћим судовима, оба захтева су одбијена из формалних разлога.

Надлежни државни органи су се позивали и на два друга основа за одбијање захетава ПОА – „да је удружење-апликант било формирано од иностране цркве или државе“, што је „неподобно за регистрацију“, као и да је предложено име „било проблематично“, посебно са аспекта на то да је „врло слично са називом „Македонска православна црква-Охридска архиепископија“ (МПЦ).

А она како су наводили надлежни органи Македоније, „има историјско, религиозно и морално право у континуитету да користи ово име“. Тиме, како су проценили надлежни државни органи у Скопљу, ПОА као удружење „имало је за циљ да представља паралелну верску институцију са МПЦ“.

У оквирима домаћег поступка, удружење-апликант ПОА, покренуло је и два неуспешна поступка пред Уставним судом Македоније, али захтеви за заштиту слобода и права „апликанта“ одбијени су из строго формалних разлога, како се истиче у саопштењу, без мериторног упуштања суда у разматрање основа из захтева.

У пресуди Европског суда за људска права из Стразбура указује се да јавно мислење државе не треба да буде заштићено на штету мањинских ставова, тако што ни огромна важност автокефалности МПЦ за њене вернике и следбеника не може да оправда предузимање мера које би спречиле апликанта свеобухватно и безусловно да отпочне са било каквом религиозном активношћу.

Пресудом Европског суда за људска права из Стразбура, за констатоване повреде Конвенције, Република Македонија „као тужена и одговорна држава, задужена је да исплати апликанту 4.500 евра као надокнаду нематеријалне штете“, као и додатних 5.000 евра за трошкове и издатке настале у вези вођења овог поступка.

Читав поступак пред судом у Стразбуру вођен је на основу тужбе од стране Хелсиншког комитета за људска права у име ПОА, којој није било дозвољено регистровање у Македонији на националном нивоу.

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ; ;
Важно
Важно

Против отварања преговора о приступању Македоније и Албаније ЕУ и даље су Француска и Холандија,

Важно

Незадовољавајући резултати економског развоја могли би да доведу Белорусију до губитка независности, изјавио је председник

Важно

Корисници друштвених мрежа критиковали су председника Украјине Петра Порошенка, који је свечано открио саобраћајни знак

Важно

Једанаест руских борбених авиона и хеликоптера вратило се протекле седмице из Сирије на своје сталне

Важно

Десетине хиљада људи протестовали су у суботу на улицама Лондона против Брегзита, тачно две године

видео

Још увек се не стишава бура око догађаја на мечу другог кола Е групе Светског

Чланак

Неће бити коначног решења проблема миграције на самиту ЕУ крајем јуна, он је саветодавне природе,

Чланак

Сусрет између Србије и Швајцарске одигран је у петак, али је још увек главна тема

Чланак

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је уочи почетка састанка групе лидера ЕУ у Бриселу о

Чланак

Избегличка криза која потреса стари континент прети да надмаши ону из 2015. године, а уочи

Чланак

Капитен репрезентације Швајцарске Стефан Лихштајнер прославио је гол свог тима на исти начин као и