СУД У СТРАЗБУРУ ПРИЗНАО: Скопље гуши слободе СПЦ

Датум публикације: 17 11 2017, 13:15

Европски суд за људска права у Стразбуру у четвртак је пресудом потврдио констатовану повреду верских слобода у случају Православне Охридске Архиепиоскопије (ПОА) која је у канонском и литургијском јединству са Српском православном црквом (СПЦ).

Суд у Стразбуру Фото: ЕПА

У пресуди објављеној у четвртак од Хелсиншког комитета за људска права у Скопљу, указује се на дужност Македоније да остане неутрална и непристрасна у извршавању њене регулаторне моћи у њеним односима са другим религијама и верским групама.

У саопштењу Хелсиншког комитета за људска права у Македонији наводи се да је пресудом констатовано кршење 11. члана (слобода окупљања и удруживања) у вези са чланом 9 (слобода мишљења, савести и религије) Европске конвенције о људским правима, произашло одбијањем надлежних да ПОА региструју као посебну верску заједницу у Македонији.

Из Хелсиншког комитета је указано да је упркос спроведеној процедури у два поступка за регистрацију удружења вођена пред надлежним домаћим судовима, оба захтева су одбијена из формалних разлога.

Надлежни државни органи су се позивали и на два друга основа за одбијање захетава ПОА – „да је удружење-апликант било формирано од иностране цркве или државе“, што је „неподобно за регистрацију“, као и да је предложено име „било проблематично“, посебно са аспекта на то да је „врло слично са називом „Македонска православна црква-Охридска архиепископија“ (МПЦ).

А она како су наводили надлежни органи Македоније, „има историјско, религиозно и морално право у континуитету да користи ово име“. Тиме, како су проценили надлежни државни органи у Скопљу, ПОА као удружење „имало је за циљ да представља паралелну верску институцију са МПЦ“.

У оквирима домаћег поступка, удружење-апликант ПОА, покренуло је и два неуспешна поступка пред Уставним судом Македоније, али захтеви за заштиту слобода и права „апликанта“ одбијени су из строго формалних разлога, како се истиче у саопштењу, без мериторног упуштања суда у разматрање основа из захтева.

У пресуди Европског суда за људска права из Стразбура указује се да јавно мислење државе не треба да буде заштићено на штету мањинских ставова, тако што ни огромна важност автокефалности МПЦ за њене вернике и следбеника не може да оправда предузимање мера које би спречиле апликанта свеобухватно и безусловно да отпочне са било каквом религиозном активношћу.

Пресудом Европског суда за људска права из Стразбура, за констатоване повреде Конвенције, Република Македонија „као тужена и одговорна држава, задужена је да исплати апликанту 4.500 евра као надокнаду нематеријалне штете“, као и додатних 5.000 евра за трошкове и издатке настале у вези вођења овог поступка.

Читав поступак пред судом у Стразбуру вођен је на основу тужбе од стране Хелсиншког комитета за људска права у име ПОА, којој није било дозвољено регистровање у Македонији на националном нивоу.

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ; ;
Важно
Важно

Амерички председник Доналд Трамп и председник Јужне Кореје Мун Џае Ин потписали су у Њујорку

Важно

Швајцарска је одбила да изда визу заменику министра образовања Крима Ајдеру Аблатипову, који је планирао

Важно

Председник САД Доналд Трамп је саопштио да његов састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном

Важно

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган се обратио данас у Њујорку пред турском и муслиманским општинама

Важно

О интересу да буду пијуни у сталном рату Америке против целог света почели су да

Важно

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров испричао је како текао рад на резолуцији Савета безбедности

Чланак

Грчка полиција ухапсила је осам особа осумњичених за умешаност у напад на посланика владајуће Сиризе

Чланак

Земља која до краја године председава Европској унији, Аустрија, планира да у децембру организије Међувладину

Чланак

  Украјинска православна црква захтева да "егзахари" који су послати од стране Цариградске патријаршије напусте земљу. Ова

Чланак

Мушкарац у прслуку из којег су вириле жице изазвао је јутрос безбедносну узбуну на берлинском

Чланак

Више немачких водећих политичара, међу којима је и канцеларка Ангела Меркел, одбило је позив на

Чланак

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан позвао је све парламентарне партије у