Амерички државни секретар Рекс Тилерсон позвао је на повратак цивилне власти у Зимбабвеу и поручио је да та земља има шансу да себе стави на „нов пут“ услед назнака да ће дугогодишњи „ауторитарни председник“ Роберт Мугабе бити свргнут са власти у пучу без крви.

 

„Требало би да заједно радимо на брзом повратку цивилне власти у земљи у складу са њеним Уставом“, рекао је Тилерсон на скупу афричких министара спољних послова и дипломата у Стејт департменту.

Тилерсон је нагласио да је императив да Зимбабве одржи слободне и фер изборе, пренео је АП.

„Зимбабве има прилику да себе постави на нов пут, онај који мора да укључи демократске изборе и поштовање људских права. На крају, народ Зимбабвеа мора да изабере своју власт. У нашим разговорима данас имали смо прилику да разговарамо о конкретним начинима на којима можемо да им помогнемо кроз ту транзицију“, рекао је Тилерсон.

Мугабе се раније данас, први пут, појавио у јавности после смештања у кућни притвор и преузимања војне контроле у земљи у среду.

Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.

 

Тагови: ;