На аеродрому «Лисичји јарак» завршена је заједничка вежба српских и америчких падобранаца «Зима 2017». Око 250 припадника Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД извели су заједничко десантирање падобранаца. Вежби је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

фото Лола Ђорђевић

Из два авиона «херкулес Ц-130» 86. авијацијског пука САД искочило је 120 падобранаца, 60 српских и 60 америчких, са око 300 метара висине. Припадници војске су одмах отварали падобране и кретали у приземљење. Вежба је одржана упркос јаком ветру.

Падобранци су изнад аеродрома «Лисичји јарак» искочили из два налета авиона падобраном са куполом Т-11. Ти падобрани се, иначе, не користе код нас – четвртасти су и њима се не може управљати као падобранима које користи српска војска.

Т-11 падобран је тежак 17 килограма, има пречник од 9,3 метра, док је помоћни падобран тежак седам килограма и има пречник 7,3 метра.

 

фото Лола Ђорђевић

У периоду од 13. до 17. новембра српски падобранци са америчким колегама реализовали су обуку која је обухватала припреме на земљи у касарни «Народни херој Стевица Јовановић» у Панчеву, као и скокове који су изведени и данас.

Председник Републике Александар Вучић, који је присуствовао вежби, рекао је да је поносан на српске војнике.

«Поносан сам на српске војнике који су показали да са падобранима Т-11 из авиона ‘херкулес Ц-130’ могу да скачу. То кажем зато што ми немамо падобране са куполама и скачемо са такозваним крило-падобранима и овде је много већа брзина при слетању. Видели сте да су то тврди доскоци, али наши момци показали су одличну припремљеност», рекао је председник након вежбе.

 

Вучић је изразио задовољство вежбом, која је, како је рекао, била веома сложена, компликована, у којој су српски и амерички војници заједно показали како и у сложеним метео-условима могу на веома успешан начин да постигну добре резултате.

фото Лола Ђорђевић

«Мислим да она има двоструки значај – заједничка обука, заједничка искуства, учење, упознавања једних са другима, а друго је стварање партнерстава, сарадње и пријатељстава тамо где нисмо могли увек да се похвалимо у прошлости. Мислим да су оба циља у потпуности испуњена, ја сам захвалан Амбасади САД, али и Европској команди Оружаних снага САД и Националној гарди Охаја, са којима имамо добру сарадњу», рекао је Вучић.

Председник је истакао да верује да ће таква врста партнерстава и сарадње постојати и убудуће, при чему ће Србија, наглашава, «увек љубоморно чувати» своју војну неутралност.

«Веома сам захвалан свим младићима који су учествовали, како српским, тако и америчким и веома сам задовољан резултатима вежбе. Као што сам јуче говорио у једној школи, не добијате само нову вештину, већ, кроз овакве сусрете стичете и пријатеље, што је од значаја не само за ове војнике, већ и за нашу земљу», рекао је Вучић.

фото Лола Ђорђевић

Дану високих званица присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, као и страни војни изасланци акредитовани у Србији.

РТС

Тагови: ; ; ; ;