Република Српска је, због блокада на нивоу БиХ, претрпела губитке у износу од 748 милиона КМ, речено је Срни у кабинету председника Владе Српске.

 

 

Према подацима Министарства финансија, Република Српска је од Међународног монетарног фонда /ММФ/ требала да добије 250 милиона КМ, од Свјетске банке 154 милиона, Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ 157 милиона и од Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ 92 милиона, док Српска, због неусвајања закона о акцизама на нивоу БиХ, на годишњем нивоу губи 95 милиона КМ.

Средства Светске банке требало је да буду утрошена у пројекат ДПЛ-а за развојну политику у износу од 58 милиона КМ, за подршку запошљавању — 41 милион и за реформу банкарског сектора — 55 милиона КМ.

«Од средстава ЕБРД-а требало је да буде финансиран ауто-пут Бањалука — Добој са 20 милиона КМ и Коридор ‘Пет Це’, односно двије петље и шест километара ауто-пута, са 137 милиона КМ», речено је Срни у кабинету председника Владе Српске и наглашено да је Република Српска за ауто-пут Бањалука — Добој требало да добије 92 милиона КМ од Европске инвестиционе банке.

Тагови: ;