Шпанске власти не виде разлог за кризу у односима са Русијом по питању ситуације у Каталонији — изјавио је шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Саудијске Арабије Аелом ел Џубеиром у Мадриду рекао да тренутну ситуацију не сматра почетком кризе и да не верује да Москва стоји иза ширења пропаганде.

«Не постоји криза у односима две владе», нагласио је Дастис.

Шпански премијер Маријано Рахој је у уторак, 14. новембра, изјавио да не мисли да је Москва умешана у ширење пропаганде о каталонској кризи, али је потврдио да су поједине информације дошле са територије Русије.

Рахој је рекао да су се на друштвеним мрежама појавили поједини лажни извештаји, који су направљени са циљем ширења пропаганде о ситуацији у Каталонији.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова је јуче изјавила да оптужбе Мадрида да је Русија умешана у шпанска унутрашња питања штете билатералним односима две земље, преноси ТАСС.

У Каталонији је 1. октобра одржан референдум о независности шпанске покрајине, који су шпанске власти прогласиле неважећим.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон је прогласио независност 27. октобра.

Срна

 

Рахој је након референдума сменио регионалну владу Каталоније и расписао нове изборе у региону за 21. децембар.

Тагови: ; ; ; ;