Из буџета ЕУ за наредну годину укинути су фондови намењени за Турску и изражена је сумња у посвећеност Анкаре демократији и људским правима.

 

 

Немачки канцелар Ангела Меркел била је међи водећим гласовима за смањење фондова за Турску након масовних хапшења извршених у тој земљи након прошлогодишњег неуспелог војног удара.

Посланици Европског парламента и представници чланица европског блока сагласили су се да ће смањити «предприступне фондове» за 105 милиона евра и да ће замрзнути претходо најављених 70 милиона евра.

У саопштењу посланици Европског парламента наводе да су «приметили погоршање ситуације у Турској у области демократије, владавине закона и људских права».

У Турској је од неуспелог војног удара у јулу прошле године са посла отпуштено више од 140.000 људи, ухапшено је 50.000, укључујићи политичаре из редова опозиције, академике, новинаре, активисте и држављане ЕУ.

«Послали смо јасну поруку да новац који даје ЕУ не може бити одобрен без одређених услова», рекао је румунски посланик у Европском парламенту Зигфрид Муресан.

Тагови: ;